Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 03. 2016. 18:05 >> 17:54

ZAKLJUČAK ODBORA

Dobri rezultati u oblasti socijalne zaštite

Upravni odbor projekta "Nastavak reforme sistema socijalne i dječje zaštite" zaključio je da su od jula prošle do marta ove godine ostvareni značajni rezultati u toj oblasti.

Sastanku su prisustvovali ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, šef Sektora za implementaciju projekata u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Andre Lis, stalna predstavnica UNDP-a i stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks, direktor Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija, direktor Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, Drago Spaić i consultant UNICEF-a, Marko Milanović.

Kovačević je istakla nekoliko ključnih programa koji su realizovani u 2015. godini: transformaciju Dječjeg doma „Mladost“ u Bijeloj, promovisanje usluge porodičnog smještaja – hraniteljstva, prva faza projekta „Socijalni karton“, saradnju koja je usmjerena na inkluzivno obrazovanje, rješavanje statusa izbjeglih i raseljenih lica, otvaranje novih usluga na lokalnom nivou za najugroženije grupe i dr.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Lis je pozdravio činjenicu da je, osim finansijske podrške Evropske unije, i Vlada Crne Gore uložila sredstva u projekat.

Mekluni je, kako dodaju, istakla da je ta reformska inicijativa najbolji pokazatelj zajedničke saradnje Vladinih institucija sa agencijama UN-a.

Perks je, navodi se u saopštenju, predložio nastavak saradnje u dijelu koji se odnosi na proširenje usluga na lokalnom nivou, uz podršku UNICEF-a.

Upravni odbor podržao je nastavak komponenti projekata „Nastavak reforme sistema socijalne i dječje zaštite“  i „Razvoj kapaciteta za pružanje usluga socijalne zaštite u Crnoj Gori“.

Odbor je zaključio da su ključni prioriteti Ministarstva po pitanju razvoja usluga socijalne i dječje zaštite do kraja tekuće godine: jačanje institucija sistema socijalne i dječje zaštite (Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, Centara za socijalni rad kao i Direkcije za razvoj usluga), razvoj usluge  pomoć u kući za stara lica i produžetak ugovora za nacionalnu SOS liniju za žrtve nasilja u porodici, nastavak promocije hraniteljstva, nastavak Plana transformacije dječjeg Doma “Mladost” u Bijeloj sa preporukama sprovedenog istraživanja sa korisnicima uz preporuku da se do kraja tekuće godine nastavi sa istraživanjem zadovoljstva korisnika reformom i aktivnostima koje sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa međunarodnim partnerima, kao i da je  konstatovana značajna saradnja vladinih institucija sa međunarodnim partnerima u reformi sistema socijalne i dječje zaštite i njen nastavak u predstojećem periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније