Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 05. 2013. 16:12   >>  16:13 1

SUĐENJE ZA MORINJ

Kordić: Oprostio, ali ne i zaboravio

Ponovljeno suđenje za Morinj u podgoričkom Višem sudu nastavljeno je svjedočenjem bivšeg logoraša Iva Kordića.

,,Morinj nikad neću zaboraviti, ali ja sam im već sve oprostio, mogu da žive slobodno, kazao je na početku suđenja 65-godišnji bivši logoraš, prenosi radio Antena M.

Kordić je, pred Vijećem sudije Milenke Žižić, kazao da ostaje pri svom ranijem svjedočenju iz 2009., a ponovio je ključne detalje.

U Sabirnom centru, u kojem je, kaže, proveo gotovo dva mjeseca, pretrpio je teško psihičko maltretiranje, a u dva navrata i fizičko zlostavljanje od zloglasnog Iva Kuhara, što je, kako su drugi zarobljenici u prethodnim postupcima isticali, bio nadimak jednog od optuženih – Iva Menzalina.

Prema tvrdnjama današnjeg svjedoka, Ivo Kuhar je bio taj koji ga je nekoliko puta udario šakom i kutlačom, i to kada je, nakon obroka tjerao Kordića da pere vojničko posuđe. Menzalin je, pak, na takvu Kordićevu izjavu reagovao rekavši da se te optužbe ne mogu njemu pripisati, jer on baš nikada nije bio prisutan kada se pralo suđe.

Sudija Žižić je, potom, pitala svjedoka da li može da se sjeti kako je izgledao Ivo Kuhar.

- Pa, dvadeset i dvije godine su prošle, ali znam da je bio mali rastom i punačak, dodao je Kordić.

Jednog od advokata odbrane Branislava Lutovca zanimalo je, međutim, da li je Kordić bio pripadnik oružanih snaga.

,,Na početku sam bio stražar, ali u pravim hrvatskim oružanim snagama nikad nisam bio'', rekao je Kordić.

Zamjenica specijalnog tužioca Lidija Vukčević je, zatim, insistirala da Kordić objasni zašto je u ranijem svjedočenju naveo da je bio civil.

,,Bio sam stražar u Kriznom štabu Cavtat, koji je bio civilni, ne vojni, a formiran je kad su počela previranja. Stražario sam u konavaoskim brdima, i to kad bi me zvali. Zato sam kazao da sam uhapšen kao civil'', odgovorio je Kordić.

Nakon što je Kordić, mahuvši optuženima, advokatima, tužiocu i Vijeću, te uzviknuvši „Srećno svima!“, napustio sudnicu, pročitani su iskazi četvorice svjedoka, koji se danas nisu pojavili, a svjedočili su 2008. i 2009. Postupak se nastavlja 28. maja.

Podsjetimo, na optuženičkoj klupi osim Menzalina, sjede i Ivo Gojnić, Špiro Lučić, te Boro Gligić. Apelacioni sud je u januaru prošle godine ukinuo presudu kojom su osuđeni na ukupno 12 godina zatvora, i zato im se danas ponovo sudi. Među okrivljenima više nisu Mlađan Govedarica i Zlatko Tarle, jer je Apelacioni tada potvrdio odluku Višeg suda, koji ih je oslobodio.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније