Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 04. 2016. 19:43   >>  19:27 2

SINDIKAT DOKTORA MEDICINE

"Netačni podaci koje je saopštio Šegrt"

Za mnoge socijalne grupe, počevši od javnih funkcionera pa nadalje, nalazila su se zadovoljavajuća novčana sredstva za plate, dok se doktorima medicine, kao i uvijek do sada, šalje poruka da su ovako mizerna uvećanja zarada u granicama mogućeg, saopštila je predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG) Milena Popović Samardžić. Ona je, reagujući na današnju izjavu ministra zdravlja, kazala da su "apsolutno netačni" podaci o trenutnim zaradama doktora, a koje je Šegrt iznio.

Ministar Budimir Šegrt kazao je danas da su zarade u zdravstvu nedovoljne u odnosu na težinu posla, ali i ocijenio da su plate povećane u granicama mogućnosti.

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG), smatra da je ponuđeno rješenje o uvećenju zarada nezadovoljavajuće i neprihvatljivo i apeluje na reprezentativne sindikate da ne potpisuju kolektivni ugovor, jer bi, kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Popović Samardžić, eventualnim potpisivanjem izdali legitimne interese doktora medicine zaposlenih u javnom zdravstvu.

Iz Sindikata doktora ukazuju, kako kažu, da se nikad nije radilo o zahtjevu 20 ljekara, već je zahtjev za uvećanje zarada podržan od strane 950 ljekara, sa čim je upoznata kompletna javnost Crne Gore. Naš zahtjev, naglašava Popović Samardžić, nije vezan za politiku bilo koje partije već predstavlja egzistencijalno pitanje.

"Napominjemo da su apsolutno netačni podaci o trenutnim zaradama doktora koje je Ministar iznio. Čak ako je takvih zarada i bilo, njih je dobio zanemarljiv broj ljekara. Želimo da ukažemo i da su se za mnoge druge socijalne grupe, počevši od javnih funkicionera, pa na dalje nalazila zadovoljavajuća novčana sredstva, dok se nama, kao i uvjek do sada, šalje poruka da su ovako mizerna uvećanja zarada u granicama mogućeg", navode iz Sindikata doktora medicine.

Oni, u saopštenju, preciziraju da, prema sadašnjem Granskom kolektivnom ugovoru, ljekar specijalista sa 35 godina radnog staža, uz 40 sati prekovremenog rada i 15 dana pripravnosti, može prihodovati maksimalnih 1.017 eura.

"Podaci koje je iznijelo Ministarstvo odnose se na zbirnu zaradu koja obuhvata dopunski rad, dežurstva, pripravnost, učešće u konzilijumima i ostalim aktivnostima doktora medicine i predstavlja grubo kršenje Zakona o radu i osnovnih prava zaposlenih, diskriminaciju pojedinih grana medicine koje nemaju dežurstvo i pripravnost, te upoređivanje dvije kategorije koje se ne mogu upoređivati: osnovni rad u trajanju od 40 sati nedjeljno sa ukupnim radnim vremenom koji kod pojedinih doktora medicine iznosi i do 80 sati nedjeljno", tvrde iz ovog Sindikata.

Oni ocjenjuju da da ponuđeno rješenje o uvećanju zarada omogućava kontinuitet u kršenju Zakona o radu kojim su ljekari primorani da rade više od 40 sati prekovremeno kako bi, kako kažu, obezbijedili elementarnu egzistenciju i neprekidnu zdravstvenu zaštitu građanima Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније