Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2016. 15:40   >>  15:24

TUŽILAŠTVO I POLICIJA

Saradnja na zadovoljavajućem nivou

Rukovodioci policije i tužilaštva trebalo bi da se sastaju makar jednom mjesečno, kako bi unaprijedili saradnju, smatra rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Kotor, Danka Živković.


Ona je ocijenila da je saradnja Tužilaštva i policije, uglavnom, na zadovoljavajućem nivou.

"O problemima se može govoriti samo kao izuzecima, nikako kao o pravilima, tako da mogu da konstatujem da se ne može govoriti o konstantnim problemima u saradnji", kazala je Živković agenciji Mina.

Ona je ocijenila da je, u cilju poboljšanja i unaprjeđenja saradnje, neophodno uvesti praksu koja bi podrazumijevala sastanke rukovodilaca policije i tužilaštva.

"Smatram da bi takve sastanke trebalo organizovati makar jednom mjesečno. To bi bila prilika da tužioci i službenici Uprave policije iznesu probleme sa kojim se susreću u radu, kako bi se pronašlo rješenja za njihovo prevazilaženje", kazala je Živković.

Komentarišući ocjene u Izvještaju Evropske komisije da u praksi saradnja između policije i tužilaštva u pretkrivičnim postupcima treba da se poboljša, ona je rekla da, koliko god ta saradnja bila dobra, postoji prostor za poboljšanje.

Upitana kako vidi ulogu sudova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i da li smatra da je zadovoljavajuća saradnja tužilaštva i policije sa sudovima, Živković je kazala da je uloga i komunikacija suda sa Tužilaštvom i policijom definisana Zakonikom o krivčinom postupku.

Na pitanje kako ocjenjuje ljudske i tehničke kapacitete tužilaštva i policije i koji su glavni problem u toj oblasti, ona je ocijenila da je i dalje potrebno stručno usavršavanje ljudstva, kako u Tužilaštvu tako i u policiji.

Živković je kazala da, kao rukovodilac ODT u Kotoru, konstantno ohrabruje kolege da posjećuju seminare koji se odnose na unaprjeđenje rada tužilaca, i da nastoji da to i sama radi.

Ona smatra da bi Udruženje tužilaca trebalo da ima više aktivnosti koje se odnose na edukaciju tužilaca.

Živković je ocijenila da je, u dijelu koji se odnosi na istupanja tužilaca u javnosti, Tužilaštvo napravilo potreban iskorak.

"Moram, ipak, da napomenem da javnost treba da prihvati činjenicu da u određenim situacijama, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, tužioci nijesu u mogućnosti da pruže sve informacije za koje je javnost zainteresovana. Do takvih situacija dolazi zbog interesa daljeg postupka", kazala je Živković.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније