Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 04. 2016. 08:27 >> 08:11
1

KRIVOKAPIĆ I GARDAŠEVIĆ

Vidimo se na kongresu SSCG

Iako je Statutarna komisija Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) na posljednjoj Skupštini odbacila kandidature za generalnog sekretara Rada Krivokapića i Branka Gardaševića, okarakterišući ih kao nelegalne, oni tvrde za Dnevne novine da su još u trci za tu funkciju.

Dva kandidata za generalnog sekretara Saveza sindikata Crne Gore koje je Statutarna komisija na Skupštini protekle sedmice diskvalifikovala, Rade Krivokapić i Branko Gardašević tvrde da ipak imaju pravo da se kandiduju, o čemu će biti odlučeno na Kongresu, 28. aprila.

Predsjednik Skupštine Borislav Delibašić rekao je da dva kandidata koje su predložili sindikati metalaca i građevine nijesu ispunjavali uslove za kandidaturu, te da je jedini kandidat za tu funkciju njen aktuelni nosilac Duško Zarubica.

Delibašić je objasnio da kandidat kojeg je predložio Sindikat metalaca Rade Krivokapić nije ispunio uslove jer nije zaposlen, niti je član Sindikata i ne plaća članarinu Savezu, te da Branko Gardašević takođe nije član Sindikata, ne plaća članarinu i kandidaturu je podnio sedam dana nakon isteka krajnjeg roka za njenu predaju.

Ipak, Gardašević i Krivokapić ne priznaju odluke Statutarne komisije čije je, kažu, mišljenje upitno, iz razloga što "dva od tri člana Statutarnog odbora ne mogu ni biti članovi tog tijela, a donose odluke i osporavaju dvojici legalnih kandidata učešće u izbornoj trci, znajući da o svemu tome može da odlučuje samo kandidaciona komisija".

"Predsjednica Statutarnog odbora Bela Radošević ne plaća članarinu i njena sindikalna organizacija nije članica SSCG. Drugi član komisije gospođa Batizić delegat je u Skupštini opštine Pljevlja i odbornik Demokratskog fronta. To je klasično i flagrantno kršenje Statuta SSCG, jer se zna da su sindikati nezavisni od političkih stranaka, a ovdje imamo upravo narušavanje principa nezavisnosti. Smatram da su funkcija i članstvo u organima Saveza nespojivi sa funkcijom u organima političkih partija", kazao je DN Rade Krivokapić.

On je kazao da članovi Statutarnog odbora treba da budu diplomirani pravnici sa najmanje tri godine iskustva, te da su oni, možda i prije svih ostalih upravo zbog svoje struke, pozvani da poštuju i primjenjuju.

Zarubica: Moramo poštovati odluke Statutarne komisije

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica ističe da ne staje na put drugim kandidatima. Naveo je da je sam insistirao na održavanju redovnog kongresa Saveza sindikata Crne Gore, iako su mnogi, zadovoljni njegovim dosadašnjim radom bili protiv takve njegove odluke.

"Sa moje strane ništa neću uraditi da onemogućim kandidaturu drugima. Nije demokratija anarhija, mora se poštovati drugi kandidat. Zao mi je što je što Krivokapić nije uspio da se kandiduje, ali Statutarna komisija je utvrdila da on i Gardašević nijesu članovi Sindikata, te da ne ispunjavaju uslove za kandidaturu, a moramo poštovati normativne akte nadležnih organa".

Zarubica nije htio da komentariše Krivokapićevo i Gardaševićevo osporavanje legalnosti članova Statutarne komisije.

"Naravno da neću prihvatiti nestatutarnu odluku Statutarnog odbora i da ću se boriti svim dozvoljenim sredstvima protiv te nezakonite odluke", poručio je Krivokapić.

Ističe da o njegovoj kandidaturi može odlučivati samo kandidaciona Komisija koja podnosi izvještaj Kongresu.

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kaže da bi voljela da se na Kongresu bira između više kandidata.

“Voljela bih da je više kandidata jer kada imate zdravu konkurenciju možete da birate. Ovako kada vam se servira jedan, onda nemate ni mogućnosti. Međutim, na skupštini je bilo razmatranja, ali Kongres je taj koji će odlučiti konačno", kaže Krivokapić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније