Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ivana Šebek, TVCG

21. 04. 2016. 13:43   >>  16:53 1

11 NAČELA

Novinari dobili novi Kodeks

Crnogorski novinari dobili su novi Kodeks. Od prethodnog se razlikuje u dijelu koji se odnosi na onlajn kometare. Izradu kodeksa podržali su OEBS i Savjet Evrope.

Ostaje pitanje i dilema kako će ga tumačiti i primjenjivati duboko podijeljena medijska zajednica. Kodeks novinarki i novinara Crne Gore od prošle godine pisao tim urednika pojedinih medija u Crnoj Gori.

U novembru je tekst finalizovan. Sada ima 11, umjesto 12 osnovnih načela.

"U načelu 5, pored postojećih odrednica koje se bave govorom mržnje, uvedene su i kategorije uvreda i kleveta. Ovaj Kodeks se po prvi put bavi onlajn komentarma. Ovaj Kodeks se nije bavio odgovornošću za sadržaj komantara koje postavljaju čitaoci ispod tekstova na portalima. Zadržali smo se na tome da bi portali trebalo da definišu svoja interna pravila za kometare trećih lica. A da treba da se izbjegava nelegalni i neetički sadržaj", rekao je predsjednik Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS), Ranko Vujović.

Novitet kod onlajn komentara je taj što je to uvedeno kao kategorija. Nažalost, nema jedinstvene preporuke kako da se ljudi zaštite od uvreda pod pseudonimima, što se često vidi na portalima crnogorskih medija.

To će mediji regulisati interno. Neki su odlučili da to čine kroz insitituciju ombudsmana u okviru medija. Glavni i odgovorni urednik lista Dan, Nikola Marković, potcrtao je da je medijska scena duboko polarizovana.

Ništa novo, reklo bi se, ali danas, kada je obznanjen novi Kodeks, ta polarizacija i međusobne svađe, te nepostojanje jednog samoregulatornog tijela, može biti i dalje ključni problem u primjeni.

"Dobro da su izmjenama Kodeksa deifnisana pravila o tome šta je profesionalni standard i što smo se svi obavezali da to poštujemo. Ono što nijesmo uspjeli, i to treba reći, da usaglasimo načine tumačenja tih standarda", kazao je Marković.

OEBS ima mnogo preporuka i očekivanja. Medijska samoregulacija, kažu, važno je i nužno sredstvo u svakom demokratskom društvu.

"Novi kodeks važan je korak naprijed u podizanju novnarskih profesionalnih standarda. Profesionalno novinarstvo jedan je od najboljih interesa samog crnogorskog društva. Kodeks novinarima može biti svojevrstan štit od eksterne kritike i od sudskih tužbi", kazao je zamjenik šefa Misija OEBS-a, Dan Redford.

I u Savjetu Evrope kažu da je profesionalno i nepristrasno novinarstvo ključno u demokratskim društvima.

"Javnost mora stalno biti nepristrasno i profesionalno informisana o svakoj pojavi u društvu. Novinari imaju ključnu ulogu u razvoju demokratskih društava. Važno je da se ovaj Kodeks pravilno primijeni, jer bi tako samo ispunio svrhu", kazao je predstavnik Savjeta Evrope, Patrik Peninks.

Iz OEBS-a nijesu imali direktan odgovor na pitanje TVCG da li će i kako reagovati i zaštititi poslenike javne riječi, ako neki urednik ili novinar bude vrijeđao javno i klevetao svoje kolege iz drugih medija, kako je čest slučaj u Crnoj Gori, ali kažu da će pratiti situaciju.

"I dalje ćemo da podržavamo dijalog, jer je to neophodno u društvu sa različitim interesima. U Beču ćemo se sastajati i sarađivati sa kancelarjom predstavnika za slobodu medija. A sarađivaćemo i sa Savjetom Evrope. Kroz sastanke sa predstavnicima crnogorskih medija vidjećemo i analizirati situaciju. Tako bi smo to riješili, to je naša pozicija. Nadam se da je to odgovor na vaše pitanje", rekao je Redford.

Nije odgovor, koji će nekome možda biti dovoljna opomena da ne pribjegava uvredama. Međunarodna zajednica računa na razum, kolegijalnost, te profesionalnost crnogorskih urednika i novinara, a dilema kako će koji medij u Crnoj Gori tumačiti i primjenjivati Kodeks ostaje i dalje.

2000 primjeraka Kodeksa odštampano je na crnogorskom jeziku, i može se pronaći u prostorijama OEBS-a, a biće dostupan i u onlajn formatu.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније