Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 04. 2016. 14:37 >> 14:25

DEMOKRATE O ZAPOŠLJAVANJU

"Nema volje za borbu protiv korupcije"

U Crnoj Gori ne postoji politička volja da se realizuje institucionalna borba protiv korupcije pri zapošljavanju, smatra portparolka Mladih demokrata, Svetlana Tomić.

“Koruptivno zapošljavanje posebno u javnom sektoru jeste instrument vladavine DPS-a. Paradoksalno je da je ovaj vid korupcije mnogo uočljiviji od ostalih oblika, ali da se, uprkos tome, nalazi na margini istraživanja kod nas. Neophodno je istaći da ukoliko se zapošljavanje ne vrši prema javno uspostavljenim kriterijumima i stručnosti, već na osnovu uticaja pojedinaca, onda to vodi ka upošljavanju loše radne snage, koja smanjuje motivaciju i efikasnost, a kao rezultat dobijamo produbljivanje socijalnih razlika”, saopštila je Tomić.

Crna Gora je, kako navodi Tomić, postala prepoznatljiva po tome što javnu politiku vodi moćna manjina, što, po njenim riječima, prouzokuje visok stepen siromaštva i nezaposlenosti.

“Generalno, i u državnom i u privatnom sektoru potrebno je vrednovanje rada i uvođenje stroge kontrole. Takođe, uočljiv je visok stepen razočaranja od strane mladih koji završavaju studije sa saznanjem da će se jako teško zaposliti u svojoj struci bez ličnih poznanstava i veza, pa spas traže odlazeći u inostranstvo, gdje prodaju svoj potencijal koji Crna Gora gubi njihovim odlaskom”, ocjenjuje Tomić.

Dodaje da je izraženo i stranačko zapošljavanje.

“Pripadnost vladajućoj partiji ključni je kriterijum za zasnivanje radnog odnosa, odakle proističe nagrađivanje partijskih poslušnika, dok su zaposleni bez 'partijske podrške' izloženi diskriminaciji. Korupcija pri zapošljavanju je vidljiva i u oblasti obrazovanja, gdje su evidentni namješteni konkursi i razni oblici malverzacija. Na obrazovanje, kao osnovni uslov razvoja jednog društva, korupcija ima mnoštvo negativnih posledica. Neophodno je upravo uvođenje obrazovanja o štetnosti i negativnim posledicama korupcije, što bi uticalo na promjenu ponašanja građana. Nažalost, građani su prinuđeni da učestvuju u koruptivnim radnjama i samim učestvovanjem nijesu ni svjesni da čine krivično djelo”, navodi se u saopštenju.

Oskudica radnih mjesta, poručuje Tomić, stvara spremnost građana na korupciju zarad posla.

“Da bi se izbjegle ovakve situacije, neophodno je smanjenje nezaposlenosti povećanjem broja radnih mjesta. Pored toga, potrebno je uvođenje interne kontrole koja se može poboljšati učešćem građana (građanski nadzor). Predstavnici opozicionih partija omogućili bi kontrolu i transparentnost rada javnih preduzeća. Ono što se svakako može uraditi jeste unapređenje antikoruptivnog aktivizma građana i procesuiranje ovakvih slučajeva što bi građanima dalo podsticaj da prijavljuju svoja saznanja. Moramo biti svjesni da 'guranje prašine pod tepih' samo doprinosi širenju korupcije, u ovom slučaju. Na kraju, svakako je od ključnog značaja sankcionisanje odgovornih lica”, saopštila je portparolka Mladih demokrata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније