Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me

29. 04. 2016. 08:18 >> 17:34

IZVJEŠTAJ VLADE

Kod hranitelja 357 djece

U hraniteljskim porodicima, na kraju prošle godine, bilo je smješteno 357 djece, od čega je njih 38 u nesrodničkim porodicama, navodi se Izvještaju o realizaciji Strategije razvoja hraniteljstva u Crnoj Gori od 2012 do 2016, koju je Vlada juče usvojila.

Broj djece na hraniteljstvu se povećao 14 odsto između 2010 i 2015. Krajem 2015. imali smo ukupno 357 djece - 319 na srodničkom, a 38 na nesrodničkom hraniteljstvu.

“Najviše se povećao broj na nesrodničkom hraniteljstvu – između 2010. i 2015. taj broj se povećao više od četiri puta, od devet koliko je bilo 2010. na 38 koliko ih je 2015.”, navodi se u Strategiji.

Broj djece u Dječjem domu “Mladost” se između 2008. i 2015. godine smanjio za 47 odsto. Broj djece mlađe od tri godine se smanjio sa 28 koliko je bilo 2008, na pet krajem 2015.

Hraniteljima po 300 eura

Osobe koje su hranitelji, imaju pravo na nadoknadu od države, koja dostiže 300 eura mjesečno.

“Naknada za porodični smještaj iznosi oko 200 eura, a još 30 odsto tog iznosa dobija lice koje pruža uslugu smještaja. Dijete bez roditeljskog staranja ima pravo na dječji dodatak, koji iznosi 30 eura mjesečno. Ukupno, nadoknade iznose oko 300 eura po djetetu. Na ovaj način definisan je stabilan sistem finansiranja za sve oblike hraniteljstva i porodičnog smještaja”, stoji u Strategiji koju je Vlada usvojila.

U dokumentu se navodi da je izazov jačanje prirodne porodice, pružanje još veće podrške majci i djetetu i stvaranje uslova za njihovu veću socijalnu i finansijsku samostalnost.

"Nastavićemo sa daljim snaženjem hraniteljstva u okviru proširene porodice, i razvojem standardnog-profesionalnog hraniteljstva, s posebnim akcentom na djecu do tri godine. Radiće se na obezbijeđivanju svih neophodnih preduslova za punu primjenu novog zakonodavnog i strateškog okvira, te nastaviti sa jačanjem saradnje svih nadležnih sektora u cilju spriječavanja smještaja djece u
ustanove. Ono što slijedi je nastavak inter-sektorskih edukacija za zdravstvene i socijalne radnike u cilju prevencije instituconalizacije, nastavak kampanje za podizanje svijesti javnosti o značaju porodice za dijete, te prednostima i značaju hraniteljstva, kao najpoželjnijeg alternativnog oblika zaštite za dijete, te nastavak edukacija stručnih radnika u cilju podizanja kvaliteta usluga", poručuju iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније