Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2016. 12:00   >>  17:33 37

POSLANICA MIHAILA

Čuvajmo se srpskih fariseja

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, pozvao je Crnogorce da oproste jedni drugima uvrede i nepravdu.

 

 

Mihailo je, u poslanici povodom predstojećeg Vaskrsa, građane pozvao da oproste i onima koji vrijeđaju Crnu Goru, crkvu i nacionalne osjećaje.

"Budimo radosni i srećni, dragi moji Crnogorci, jer nam je osvanuo dan nade, da se Hristovim vaskrsom spasimo, da nas obasja i zle i dobre. Oprostimo jedan drugome uvrede i nepravdu, oprostimo i onima koji nam vrijeđaju našu državu, crkvu i nacionalne osjećaje", poručio je Mihailo u poslanici.

On je podsjetio da je Hristos opraštao sve uvrede i sve grijehove grešnicima.

"A vi Crnogorci čuvajte se srpskih i drugih fariseja koji kidišu na naš mir i sreću, na našu imovinu, svetinje, državu, crkvu i narod. Neka nas svijet pozna da smo hristovi i hrišćani. Stradanjem se podnose nevolje, a Vaskrsom Bog nas uči da se pravda može raspeti, ali ne i sahraniti. ona vaskrsava. Zlo nije vječito, a dobro na njemu stečeno nije dugog vijeka. Istina i pravda uvijek pobjeđuju", navodi se, između ostalog, u poslanici Mihaila.

CPC Vaskrs prvi put slavi u Nikšiću

Inače, mitropolit Mihailo i sveštenstvo služiće u nedjelju vaskršnje liturgije na Cetinju, Čevu, u Kotoru i u Podgorici. Iz CPC je saopšteno da će prvi put vaskršnja svečanost biti upriličena u Nikšiću, u novootvorenom Parohijskom domu, u zgradi nekadašnjeg ljetnjikovca kralja Nikole.

Mitropolit Mihailo služiće liturgiju na Cetinju, u Crkvi Svetog Prepodobnog Ivana Crnojevića sa početkom u 10 časova, dok će liturgija u Kotoru biti služena u Crkvi Svetog Petra Cetinjskog od sedam sati.

Na Čevu će liturgija biti služena u Crkvi Svetog Nikole u deset sati, a u Podgorici na Kruševcu, ispred Dvorca kralja Nikole, takođe u deset sati.

"Sveštenstvo i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve proslavićeVaskrs prvi put u Nikšiću u novootvorenom Parohijskom domu, u zgradi nekadašnjeg ljetnikovca kralja Nikole, sa početkom u 13.30 časova", saopštili su iz CPC.

Podsjećaju da je odlukom Skupštine Opštine Nikšić, krajem  2014. godine Ljetnjikovac ustupljen na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"Zgrada je površine 116 kvadrata, izgrađena u periodu od 1876. do 1878. godine. S obzirom da je bila ruinirana, nedavno je obnovljena i prilagođena za potrebe parohijskog doma CPC", istakli su iz CPC.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније