Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 05. 2016. 08:54 >> 19:46
28

RADOST VJERNIKA

Jerusalimski oganj u Sabornom hramu

Blagodatni oganj sa Hristovog groba u Jerusalimu stigao je, uoči Vaskrsa, u podgorički Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, gdje su ga dočekali mnogobrojni vjernici.

Oganj je u pratnji crkveno delegacije na čelu sa Episkopom slavonsko-pakračkim Jovanom i igumanom Cetinjskog manastira arhimandritom Metodijem stigao na podgorički aerodrom iz Tel-aviva, a dočekao ga je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom i vjernicima.

Kako je saopšteno iz MCP vladika Jovan je mitropolitu Amfilohiju prenio pozdrave parijarha jerusalimskog Teofila.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je patrijarhu Teofilu obećao da će obnoviti manastir Vranjinu na Skadarskom jezeru i vratiti ga Jerusalimskoj patrijaršiji da bude njen metoh kao što je to bio u prošlosti.

"Inače, sve što je u Crnoj Gori od vremena cara Konstantina, a i malo prije njega bilo sveto i čestito, to nam je došlo iz svetoga grada Jerusalima. I kruna tih dobara Božjih, tog izobilja Božije blagodati evo je danas stigla sa dolaskom ovog blagodatnog ognja. Ništa značajnije nije se u Crnoj Gori desilo poslednjih, ja bih rekao vjekova“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Ispred aerodromske zgrade, gdje se okupio veliki broj vjernika, blagodatni oganj je prvo stigao u manastir Dajbabe, a odatle u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, gdje je priređen veličanstveni vatromet, saopšteno je iz MCP.

Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom predvodio Litiju oko hrama, a onda se obratio mnogobrojnim vjernicima rekavši da nije bilo u istoriji trenutka da od Svetog cara Konstantina na ovamo ovaj oganj nije plamtio u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije je kazao da ni danas nema ništa u Crnoj Gori što je sveto i čestito, a da nije zagrijano tim blagodatnim ognjem.

„Daj Bože da se njime zapale srca sviju nas, a posebno onih kojima je Bog dopustio da danas upravljaju Crnom Gorom, da usmjeravaju njene puteve. I da znaju oni da bez ovoga ognja jerusalimskoga, bez svetoga grada Jerusalima nema budućnosti ni sreće, ne samo Crnoj Gori nego ni Evropi čitavoj. Ako se ugasi taj oganj, onda se ugasila ljudska duša, izgubio se smisao ljudskoga života“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Zatim je služeno svečano Vaskršnje jutrenje.

TV prilog: Aleksandra Sjekloća Blagojević

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније