Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 05. 2016. 11:46 >> 11:30
1

CGO PORUČUJE

Borba za slobodu medija ne staje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestitao je svim medijima i medijskim poslenicima 3. maj, Svjetski dan slobode medija, uz ocjenu da Crna Gora taj datum dočekuje s brojnim problemima i poruku da je borba za slobodu medija neprestana, u svakom društvu.

“Uloga medija u razvoju demokratskog društva, kroz slobodno i odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti u društvu je nezamjenjiva. U tom pravcu, i vlasti su dužne da svim medijima i novinarima obezbijede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i bilo kojeg oblika cenzure”, saopšteno je iz CGO.

Crna Gora, kako ocjenjuju u toj NVO, ovogodišnji Svjetski dan medija dočekuje s duboko politizovanom i polarizovanom medijskom scenom. Iz CGO posjećaju da su brojni još nerazjašnjeni slučajevi napada na novinare, medije i njihovu imovinu, a ocjenjuju da je pravni okvir prevaziđen i neizveden, posebno u dijelu koji se odnosi na mogućnost uticaja vlasti na medije i medijsko tržište. Ukazuju i na prepreke u transformaciji RTCG u, kako navode, istinski javni servis.

“Nepodsticajan okvir za razvoj medijskog pluralizma i profesionalnog novinarstva, kao i ukupni ambijent za rad novinara, izazivaju nesigurnost i ugrožavaju slobodu izražavanja. Pred crnogorskim društvom leži ogroman izazov u promociji slobodnih medija koji praktikuju odgovorno, na činjenicama zasnovano izvještavanje, a odbacuju zvanične manipulacije. U javnom je interesu postojanje medija koji mogu ostati nezavisni i istrajni uprkos očiglednom političkom i ekonomskom uticaju i pritiscima, otvarati teme koje vode razotkrivanju koruptivnih poslova, zloupotrebe političke moći, ali i svih oblika ugrožavanja ljudskih prava a samim time doprinijeti izgradnji institucija u službi građana/ki i društva u kojem su svi jednaki pred zakonom”, navodi se u saopštenju CGO.

Poručuju da je borba za slobodu medija i za visoke standarde profesionalnog i objektivnog novinarstva neprestana u svakom društvu, jer je to istovremeno borba za otvorenije i tolerantnije društvo.

“CGO će nastaviti da se, kroz svoje programske aktivnosti, bori za slobodne i nezavisne medije, posebno u dijelu identifikovanja, ali i zagovaranja preveniranja neprimjerenih uticaja vlasti na uređivačku politiku i izvještavanje medija putem selektivnog i netransparentnog finansiranja, kao i u doprinosu da RTCG postane istinski javni servis svih građana/ki suprotno današnjem, koji ne oslikava pluralizam mišljenja u crnogorskom društvu”, saopšteno je iz te NVO.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније