Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

03. 05. 2016. 12:58 >> 12:41
3

ZAŠTITI SLOBODU MEDIJA

EU osuđuje nasilje nad novinarima

Evropska unija (EU) je posvećena unapređenju i zaštiti slobode mišljenja i izražavanja širom svijeta i osuđuje sve veći nivo zastrašivanja i nasilja sa kojim se suočavaju novinari, poručila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Ona je, povodom Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava danas, ukazala da pravo na slobodu mišljenja i izražavanja podrazumijeva slobodu traženja, primanja i saopštavanja informacija.

To je, kako je istakla, ključna komponenta demokratskog upravljanja i razvoja.

Mogerini je, kako je saopšteno iz Delegacije EU u Podgorici, kazala da na 25. godišnjicu Deklaracije iz Vindhuka, EU želi da podsjeti na načelo da je „uspostavljanje, održavanje i podsticanje nezavisne, pluralističke i slobodne štampe od suštinskog značaja za razvoj i održavanje demokratije i jednoj zemlji, kao i za ekonomski razvoj“.

Ljudi, kako je poručila, moraju biti u potpunosti informisani kako bi mogli oformiti mišljenje i učestvovati u procesima donošenja odluka koje utiču na njihove živote.

„Sloboda informisanja takođe doprinosi boljem upravljanju jer povećava transparentnost u javnim poslovima i može se koristiti kao sredstvo kojim se vlade drže odgovornim za svoje postupke, naročito kada pristup informacijama rezultira izloženosti kršenju ljudskih prava ili praksama korupcije“, navodi se u izjavi Mogereni.

Prema njenim riječima, obezbjeđivanje pristupa informacijama može poslužiti za promovisanje pravde i prava na odštetu, naročito nakon perioda ozbiljnih kršenja ljudskih prava.

„EU je posvećena da i dalje promoviše i štiti slobodu mišljenja i izražavanja širom svijeta, ne samo u oflajn sferi, već i u odnosu na sajber-prostor i druge informaciono-komunikacione tehnologije, kako je istaknuto 2014. godine usvajanjem Smjernica EU za ljudska prava o slobodi izražavanja u digitalnom prostoru i van njega“, kazala je Mogerini.

Ona je dodal da EU osuđuje sve veći nivo zastrašivanja i nasilja sa kojim se suočavaju novinari, branioci ljudskih prava, medijski akteri i drugi pojedinci u mnogim zemljama širom svijeta, prilikom ostvarivanja prava na slobodu mišljenja i izražavanja u digitalnom prostoru i van njega.

„Osim otvorenog nasilja, EU je odlučna da se bori protiv zakona ili praksi koje nameću cenzuru, podržavaju autocenzuru ili predviđaju pravne kazne, uključujući i krivične, finansijske i administrativne sankcije, zloupotrebu ovlašćenja tržišta i loše ekonomsko stanje“, poručila je Mogerini.

Kako je navela, EU potvrđuje svoju odlučnost da promoviše i podržava slobodu mišljenja i izražavanja, kao prava koja treba da ostvaruje svako i svuda, na osnovu principa jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti – putem bilo kojih medija i bez obzira na granice. „To je vaše pravo“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније