Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 05. 2016. 17:26 >> 17:08

9. MAJA

Piloti u Podgorici za Dan Evrope

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, uz podršku EU Info Centra, tradicionalno će i ove godine obilježiti Dan Evrope, nizom svečanosti koje se održavaju 8. i 9. maja.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Andre Lys, podsjetio je na konferenciji za medije, da se 9. maj slavi širom svijeta, kao dan kada proslavljamo mir i jedinstvo u Evropi.

"To je dan kada je 1950. godine usvojena Šumanova deklaracija koja nosi ime bivšeg ministra inostranih poslova Francuske, koji je tada iznio svoju viziju razvoja Evrope kroz jedan vid političke saradnje. Ideje Šumana su i dan danas žive. To su temelji EU koji se ogledaju u pragmatičnoj izgradnji institucija EU koje rade u korist njenih građana", kazao je Lys.

Pored brojnih koristi od članstva u EU od slobodnog kretanja građana između članica do nižih troškova transporta i komunikacija, kako je kazao Lys, ima i izazova sa kojima se suočavaju, ali nikada nepremostivih.

"Kad god je EU prolazila kroz periode krize i izazova uvijek je izlazila ujedinjenija i snažnija. Iz tih kriza rađalo se još više Evrope. Jako smo srećni što radimo sa Crnom Gorom i ostalim zemljama regiona, koje će uskoro postati partneri ove naše unije solidarnosti i prosperiteta. To je ono što u stvari slavimo. Ovo je proslava za građane EU, ali i za buduće građane EU", poručio je Lys.

U okviru dvodnevne proslave Dana Evrope, u nedjelju 8. maja, sa početkom u 21 čas, na Trgu Republike u Podgorici biće priređen koncert Kikija Lesendrića i grupe Piloti, a kao predgrupe nastupiće podgorički bendovi Zoon Politikon i Who’s Gerry?

Kiki Lesendrić kazao je na konferenciji da mu je čast što je dio proslave ideje koja je bila njegova vodilja od tinejdžerskih dana.

"Nama je zaista drago da napravimo koncert koji veliča Dan Evrope, dan humanosti, osmeha, rock’n roll -a, jer Evropa nam je dala upravo to – tu divnu muziku počev od Bitlsa, do čitavog tog evropskog opusa koji je nezamenljiv. Daćemo sve od sebe i da napravimo dobru promociju našeg novog albuma koji je upravo izašao. Nekako se sve lepo uklopilo - lepo veče, lepo vreme i početak jednog lepog leta", kazao je Lesendrić.

Drugog dana proslave, u ponedjeljak 9. maja, na platou ispred prostorija EU Info Centra, u Ul. 19. decembra 8 u blizini Gradskog stadiona, sa početkom u 10 časova, biće upriličen četvoročasovni program različitih sadržaja. U okviru dječjeg programa, nastupiće hor Zvjezdice, a svoja umijeća predstaviće mališani iz podgoričkih vrtića i učenici osnovnih škola. Za najmlađe je pripremljen bogat zabavni program uz učešće animatora.

U istom terminu, u okviru Sajma ambasada država članica Evropske unije, svi posjetioci moći će da se upoznaju sa različitostima Evropske unije, osjete duh evropskih kultura, ali i da probaju jela nacionalnih kuhinja država članica EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније