Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 05. 2016. 09:39 >> 09:22

NASILJE NAJVEĆI PROBLEM

Članovi LGBT zajednice sve vidljiviji

Stanje u crnogorskom društvu, kada je riječ o položaju LGBT zajednice, se popravlja, jer je unaprijeđen zakonodavni okvir i članovi LGBT zajednice su više vidljivi, kazao je izvršni direktor NVO "Queer Montrenegro" Danijel Kalezić na predavanju u Društvenom centru na Cetinju.

Na predavanju, koje je dio projekta “Nacija tolerancije”, čiju realizaciju finansira Vlada Crne Gore, posredstvom Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kalezić je kazao da je stepen homofobije i transfobije u Crnoj Gori i dalje visok zbog čega je važno podizati svijest građana o pravima LGBT osoba u našoj zajednici, saopštila je NVO "Aktivna zona".

On je rekao da postoji i dobra saradnja sa institucijama.

"Ja sam optimista, pa očekujem da ćemo 2017. godine imati usvojen Zakon o registrovanom partnerstvu kao i Zakon o rodnom identitetu", rekao je Kalezić.

On je kazao da je u Crnoj Gori visok stepen nasilja prema LGBT osobama i istakao da je to glavni razlog njihove manje vidljivosti u društvu.

"Zbog toga je važno sprovoditi stalne edukacije kako bi što više ljudi prihvatilo našu zajednicu", naglasio je Kalezić.

Izvršni direktor "Queer Montenegra" smatra i da je za LGBT zajednicu u našoj državi važna organizacija Povorke ponosa i očekuje da će novu uspjeti da organizuju do kraja ove godine.

Kako se navodi u saopštenju, njegovo predavanje, treće predavanje u okviru edukativnih radionica projekta "Nacija tolerancije", izazvalo veliku pažnju cetinjskih srednjoškolaca koji su postavljali brojna pitanja o životu LGBT zajednice.

Na edukativnim radionicama projekta "Nacija tolerancije" do sada se govorilo o stereotipima i predrasudama i vjerskoj i nacionalnoj toleranciji, a predavači su bili istaknute ličnosti u tim oblastima.

Iz NVO "Aktivna zona" su najavili da će četvrto predavanje biti posvećeno položaju osoba sa invaliditetom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније