Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ mitropolija.com ]

12. 05. 2016. 18:06   >>  18:38 35

PRIZNANJE SPC

Amfilohije odlikovao Kusturicu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je danas nakon liturgije u Gornjem manastiru Ostrogu proslavljenom filmskom režiseru Emiru (Nemanji) Kusturici, uručio visoko odlikovanja SPC Orden Svetog despota Stefana Lazarevića.

Amfilohije je rekao da Kusturici uručuje odlikovanje, koje nosi ime velikoga pjesnika i čudesnog umjetnika, za izuzetan doprinos unapređenju pravoslavne filmske umjetnosti i svjedočenja da će stid i vrlina spasiti ovaj svijet.

"On je ne samo nosilac one velike istine da umjetnost i ljepota spasavaju svijet, nego da umjetnost samo kada je spojena sa dobrom, sa vrlinom, sa stidom, kao što je govorio Tarkovski, samo takva umjetnost prosvećuje, osvećuje, ukrašava ljepotom duše i tijela sve one koji se hrane tom i takvom umjetnošću. Naš Nemanja je to ime dobio otkrivši onaj vječni smisao lika Hristovoga i ljepotu Hrista Bogočovjeka, gradeći na tome svoju umjetnost", kazao je mitropolit Amfilohije.

Reditelj se zahvalio na odlikovanju.

„Izražavam duboko poštovanje prema našoj Crkvi, našim svecima, posebno u trenutku kada su pravoslavlje i hrišćanska kultura na udaru i kada hrišćanstvo preživljava teško na Bliskom Istoku i na mnogim tačkama na planeti“ rekao je on, prenosi portal Mitropolija.com.

Kusturica je poručio a je važno to što se ovih dana održava Međunaroni hristovaskrsni festival pravoslavnog filma, u vremenu, kada, kako je rekao film umire. "Vrlo je važno da postoji festival gdje se gledaju filmovi sa dušom koji su neophodni ljudima da se griju“, kazao je Kusturica.

I Valujev pod Ostrogom

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog danas je molitveno i svečano proslavljen u manastiru Ostrog u prisustvu više hiljada vjernika. Liturgiji je pored Kusturica prisustvovao i nekadašnji prvak svijeta u boksu počasni član ruske Dume Nikolaj Sergejevič Valujev.

Centralnu liturgiju na platou ispred Gornjeg služio je Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški Amfilohije, a sasluživali su mu Mitropolit ternopoljski i kremenjecki Uiz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patriojarhata Sergije i Episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, kao i mnogobrojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo Srpske i Ruske pravoslavne crkve.

Episkop Joanikije kazao je da nije slučajno što praznik Svetog Vasilija Ostroškog svake godine proslavljamo nakon Vaskrsa.

„On je apostol Hristov novih vremena i najveći propovijednik sile Božije, čovjekoljublja Božijeg i Vaskrsenja Hristovog iz mrtvih i Njegove pobjede nad smrću i nad svakom tamom i nad svakim mrakom“, kazao je episkop Joanikije.

Mitropolit Amfilohije ikonom Svetog Vasilija Ostrošlkog darivao je i episkopa Joanikija i ruskog sportistu Nikolaja Valujeva.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније