Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 05. 2016. 18:13 >> 18:07

POKRENUTA PETCIJA

Ulica da nosi Ognjenovo ime

Fondacija AKTER pokrenula je peticiju kojom traže da jedna ulica u Podgorici dobije ime po Ognjenu Rakočeviću, autističnom dječaku koji se utopio u Morači.

Cilj inicijative je, kako navode, skretanje pažnje na potrebu unapređenja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa autizmom i njihovih porodica.

"Ulica posvećena Ognjenu sačuvala bi od zaborava do sad neviđenu solidarnost i jedinstvo koje su građani Crne Gore pokazali u potrazi za ovim mladim herojem. Ognjen je postao simbol humane Crne Gore, a njegova žrtva opominje društvo na borbu kroz koju prolaze djeca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice", poručuju iz Fondacije AKTER.

Fondacija podsjeća na slučaj osmogodišnje Zoje Mirosavljević iz Novog Sada, koja je, nakon što je preminula od rijetke Batenove bolesti, dobila ulicu u svom gradu.

"Uslijedilo je i donošenje „Zojinog zakona“, koji tretira prevenciju i dijagnostiku genetičkih bolesti. Smatramo da je sazrelo vrijeme da se u Crnoj Gori donese „Ognjenov zakon“, koji će olakšati liječenje djece sa autizmom i definisati nacionalnu strategiju po svim pitanjima od važnosti za život autistične djece. Takođe, fondacija ističe potrebu formiranja registra osoba sa autizmom u Crnoj Gori i važnost stvaranja uslova za otvaranje nacionalnog centra za autizam “Ognjen Rakočević", poručuju iz fondacije.

Inicijativu će, kako navode, uputiti nadležnim organima Glavnog grada. Peticiju možete potpisati OVDJE.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније