Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 05. 2013. 12:11 >> 12:15

OBOGAĆENA ZBIRKA

Šesta Noć muzeja u B.Polju

Šesta Noć muzeja, okupila je sinoć u Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju, veliki broj ljubitelja duhovne i materijalne zaostavštine, koji su mogli da uživaju u raznovrsnoj muzejskoj zbirci koja je nedavno obogaćena atraktivnom postavkom sa tematskim i ambijentalnim cjelinama koje pokazuju kulturno-umjetničko bogastvo ovog kraja, te zaostavštinom Rista Ratkovića.

 

Najviše pažnje posjetiocima, privukla je tek otvorena izložba“Narodni vez Bijelog Polja”, muzejskog savjetnika, etnologa Željka Raičevića.

“Zidne ukrasne krpe, su u vremenima kada su nastajale bile vrsta komunikacije, koja je sadržala razne poruke dobrodošlice ali i načina ponašanja, koje je u to vrijeme bilo opšte prihvatljivo te duhovite opaske tog vremena”, kazao je Raičević.

Izložbu je otvorila, savjetnica u ministarstvu Kulture, Milica Matić,podsjetivši da je misija svakog muzeja da sakuplja material sa terena, trudeći se da ga tako otrgne od zaborava i da ga predstavi kao dokument jednog vremena i prostora.

“Duhovnu tradiciju je najteže sačuvati pa se nerijetko ona i devastira.Najbolji način da se  sačuva je narodna tradicija i prenošenje s koljena na koljeno”, kazala je  Matić pohvalivši Zavičajni muzej zbog doprinosa očuvanju duhovne i materijalne kulture ovog kraja i Crne Gore.

 

Organizatori izložbe sinoć su u svoju kulturnu ponudu unijeli i nešto drugačije sadržaje koji su obogatili umjetnički doživljaj čineći ga  zabavnim .Zasluge za to osim organizatoru ,svakako, pripadaju i tamburaskom orkestru  “Limski biseri”.

Vukoman Kljajević,Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније