Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 05. 2013. 12:38   >>  16:21 1

DO KRAJA LJETA

EU: Počela digitalizacija crnogorske radiodifuzije

Instalacija oprema za digitalizaciju crnogorske radiodifuzije počela je ove sedmice, kazao je portparol Delegacije Evropske unije (EU) Dragan Mugoša, navodeći da se može očekivati da će sistem biti u potpunosti instaliran do kraja ljeta.

On je objasnio da je Delegacija EU, na zahtjev nadležnih organa Crne Gore, obezbijedila dodatne usluge za skladištenje, prevoz i instalaciju opreme u prostorijama Radio-difuznog centra (RDC) i na 43 lokacije u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, sva oprema za digitalizaciju dostavljena je u skladište u Podgorici, a instalacija je počela ove sedmicena tri lokacije.

 

 

»Centar mreže, takozvana head-end oprema, će biti isporučena i instalirana u prostorijama RDC-a koje se nalaze u zgradi RTCG počev od sljedeće sedmice«, rekao je Mugoša agenciji MINA.

On je naveo da su kao dio opreme, dva enkodera namijenjena za RTCG 1 i RTCG 2 kanale koji c&'769;e biti emitovani preko digitalne radiodifuzne mreže.

»Ukoliko svi uslovi budu ispunjeni, a prostori spremni za instalaciju, može se očekivati da c&'769;e sistem biti u potpunosti instaliran do kraja ljeta«, smatra Mugoša.

On je pojasnio da se radovi sprovode kroz saradnju RDC inžinjera, odgovornih za pripremu lokacije i dobavljača, odgovornog za ugradnju opreme.

Mugoša je kazao da će osoblje RDC-a biti obučeno za rad na opremi i njenom održavanju.

»Sa ciljem da se obezbijedi nesmetana koordinacija ovog složenog tehničkog procesa između RDC-a i dobavljača, Delegacija EU je angažovala stručnjaka koji radi kao inžinjer za nadzor. On je angažovan u skladu sa strogim EU pravilima i procedurama, koji takođe obezbjeđuju da ne postoji nikakav sukob interesa«, rekao je Mugoša.

On je naveo da sa zadovoljstvom može potvrditi da inžinjeri i tehničari, kako RDC tako i dobavljača, pokazuju visok nivo posvec&'769;enosti svom poslu i profesionalnost, uz veoma efikasno vođstvo nadzornog inžinjera.

»Sada c&'769;e biti od presudnog značaja da se obezbijedi da oni mogu završiti ovaj složen i zahtjevan posao pod najboljim uslovima i Delegacija Evropske unije je spremna da im pomogne u radu, uz punu saradnju sa nadležnim organima Crne Gore«, zaključio je Mugoša.

Predstavnik RDC, Bojan Domazetović kazao je da ta institucija nema obaveze u dijelu instalacije, testiranja i puštanja u rad opreme, već da je sada sve u obavezi Eurotela, jer je projekat dogovoren “po sistemu ključ u ruke”.

“RDC jedino treba da obezbijedi pristupačnost objektima, što smo mi uradili davno. Što se nas tiče svi objekti su spremni za instalaciju i očekujemo savjet od Eurotelovih inžinjera šta dalje da radimo kako bi im pomogli pri instalaciji”, kazao je on agenciji MINA.

 

Domazetović je kazao da u RDC-u očekuju da će ovog puta posao biti završen uspješno, uz profesionalnu saradnju svih učesnika

“RDC je spreman i uložiće maksimum da do kraja dovede ovaj važan projekta za cijelu državu”, rekao je on.

Domazetović je kazao da se ove sedmice počelo sa instalacijom DVB-T2 predajnika na tri objekta, što predstavlja, kako im je iz Delegacije rečeno, testni period, na osnovu kojeg će kasnije izvođač Eurotel kreirati dinamički plan, koji je preduslov za normalno i profesionalno sprovođenje implementacije.

"Iako još nemamo ništa od onoga sto čekamo sve ovo vrijeme - ni novi Aneks Ugovora koji su potpisali Delegacija i Eurotel, ne znamo koji je krajnji rok za završetak poslova, iako nijesmo dobili ni dinamički plan, mi iz RDC-a smo izašli u susret Izvođaču i Delegaciji i maksimalno se angažovali da pomognemo oko testnog instaliranja i ad hoc rada«, kazao je on.

Domazetović je dodao da se u RDC-u nadaju da će se nakon toga konačno krenuti sa profesionalnim pripremama »i odrađivanjim ostalog, ne malog, posla koji je pred nama."

Delegacija EU u Crnoj Gori ugovorila je u aprilu 2011. godine potrebnu opremu za taj cilj, u okviru predpristupnog investicionog programa, kao donaciju građanima Crne Gore.

Projekat digitalizacije crnogorske radiodifuzije pripao je italijanskoj kompaniji Eurotel u martu 2011. godine. Oprema je trebala biti isporučena u decembru te godine, ali je ugovor od tada do danas produžavan tri puta. Projekat Evropske unije vrijedi više od dva miliona EUR, a posljednjim izmjenama Zakona o digitalnoj radiodifuziji predviđeno je pomjeranje roka - tri godine, odnosno do juna 2015.

Digitalizacija znači promjenu tehnologije, unapređuje kvalitet slike i omogućuje nove usluge u emitovanju televizijskog programa. Omogućava usluge kojih sada nema na analognoj televiziji, kao što je izbor titlova na različitim jezicima, mogućnost kupovine (video na zahtjev), odlaganja gledanja nekih emisija, prijem mnogo više televizijskih kanala.

Proces digitalizacije televizije odnosi se samo na zemaljsko emitovanje TV signala i građane koji taj signal primaju posredstvom antene. Oni će za prijem signala morati da kupe ili nove modernije TV prijemnike ili posebne uređaje. Građani koji koriste kablovsku i satelitsku televiziju neće morati da kupuju ništa od opreme, oni već gledaju digitalnu televiziju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније