Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 05. 2013. 13:53 >> 13:53
4

CRKVA I DRŽAVA

Rotković: Kopije,svetitelji i crni fondovi

Malo se zna da je Amfilohije repliku Aleksandrove kapele sa Lovćena postavio na Bjelasici, a neki kažu i u Prčanju., kazao je za Pobjedu akademik dr Radoslav Rotković. Njegoš se, kakao ističe, "potpisivao kao vladika crnogorski. Nigdje nema potpisa kao mitropolit".

 

 

"Ratne 1916. prije napada na Lovćen, računajući na žrtve i težak teren, 120 austrijskih topova je 48 sati iz Boke gađalo Lovćen.Jedno đule je pogodilo kapelu i napravilo joj „prostrelnu ranu“. Austrija je od Mitrofana Bana tražila da prenese Njegoševe kosti na Cetinje da bi pristupila sanaciji ovih „rana“. Mitrofan je jedva pristao na to. Austrija je kasnije kapitulirala i nije izvela te radove. Inače, da je kapela sanirana, ona bi i danas postojala. Srpska pravoslavna crkva, nastavlja dr Rotković, je srušila ostatke Njegoševe kapele i napravila drugu posvećenu Petru II Karađorđeviću, Aleksandrovom sinu. To je uklesano u kamenju i to sam svojim očima vidio. Da to nije Njegoševa, nego Aleksandrova kapela nije izmislio Dedijer, već je to našao u „Cetinjskom odjeku“ 1925", kaže Rotković.

Kopija na Bjelasici

Prema njegovim riječima, Njegoš ni u jednom od 1.700 pisama ne pominje Svetog Savu, zato što Sveti Sava nije bio poznat ni u Srbiji. Tu su oni bili korektni – nijesu ubacili Svetog Savu već Karađorđeviće, umjesto Njegoša. Zato nije ni čudo što niko nije sastavio to kamenje da se vidi da je ona posvećena Petru II Karađorđeviću. Osim toga, Amfilohije je kopiju Aleksandrove kapele podigao na Bjelasici. Neki tvrde da je ima i u Prčanju? Zašto niko ne priča o tome?

Svetac

Na pitanje zašto Njegoša pokušavaju proglasiti za sveca, dr Rotković odgovara da je jedno od najpopularnijih Njegoševih djela „Noć skuplja vijeka“ dokaz da nije bio svetitelj. Tu su još „San Vuka Mandušića“, te himna ženi „Blago Andriji đe je poginuo/lijepa li ga usta ožališe/lijepe li ga oči oplakaše…“ Sve to Rotkovića podsjeća na galamatijas sa Svetim Vladimirom, kojeg su Srbi tek 1861. unijeli u svoj kalendar „srbljak“ kao Jovana Vladimira. Sada Amfilohije zida manastire Jovana Vladimira, a taj svetac nikada nije ni postojao. Takođe, nije bilo istrage poturica, a Njegoš se potpisivao kao vladika crnogorski. Nigdje nema potpisa kao mitropolit….

Pare nijesu kanonske

U drugoj polovini 19. vijeka od viška crkvenih prihoda finansirano je školstvo, kaže dr Rotković i pita se – gdje su sad pare od crkvenih prihoda, gdje je 50 miliona eura godišnje iz Ostroga?

To je po njemu – najveći „crni fond“ u Evropi jer se te pare nigdje ne evidentiraju i samo mali dio ide za crkvene potrebe. Pitajte državu o tome i oni će vam reći – crkva je odvojena od države u kanonskom smislu. Jeste, ali pare nijesu kanonska stvar – kaže Rotković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније