Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 05. 2013. 14:33 >> 14:33

SEZONSKI RAD

Budvanska rivijera najprivlačnija za sezonce

Intresovanje mladih bez posla za rad tokom sezone i ove godine je veliko, najviše za zapošljavanje na području budvanske revijere, saopšteno je iz Zavoda zapošljavanje.

»Posljednjih par godina svi biroi rada bilježe značajan rast interesovanja za rad na sezonskim poslovima, zbog čega je i pokrenut projekat pod nazivom Zaposlimo naše«, kazali su agenciji Mina-business predstavnici ZZZ.

Projekt Zaposlimo naše namijenjen je nezaposlenim studentima i đacima koji žele da rade tokom sezone, kao i poslodavcima koji imaju potrebe za senzonskom radnom snagom.

 

 »Projekat je realizovan i u prethodne dvije godine, pa je posredstvom njega više od hiljadu i po mladih do 25 godina starosti zaposleno u vrijeme trajanja turističke sezone«, saopštili su iz ZZZ.

Oni su podsjetili da se prošle godine preko ZZZ, sa evidencija nezaposlenih, zaposlilo više od devet hiljada. ZZZ u cilju podsticanja zapošljavanja domaće radne snage u okviru projekta Zaposlimo naše i ove godine organizuje pripremne seminare za rad na sezonskim poslovima.

Predstavnici ZZZ su objasnili da pripremni seminari predstavljaju ciklus radionica u trajanju od tri dana, koje se realizuju vikendima, u skladu sa obavezama mladih koji su u procesu formalnog obrazovanja.

»Svaka radionica ima središnju temu, koja je direktno povezana sa sezonskim zapošljavanjem. Obrađuju se očekivanja i potrebe mladih i poslodavaca, timski rad, komunikacija, briga o gostu, reagovanje u sezonskim izazovima i mnogi drugi sadržaji, čiji je cilj priprema mladi bez radnog iskustva za kvalitetnije obavljanje poslova tokom sezone«, naveli su iz ZZZ.

Oni su dodali da su mladi zainteresovani za uključivanje u pripremne radionice i da ih smatraju korisnim prilikom zapošljavanju i u samom radu na sezonskim poslovima.

Projekat Zaposlimo naše je, kako su kazali predstavnici ZZZ, značajan i zbog toga što mladima omogućava sticanje znanja i iskustava, koji mogu biti korisni prilikom zapošljavanja nakon izlaska iz formalnog sistema obrazovanja.

Projekat je značajan i za poslodavce, koji zahvaljujući tome dobijaju radnu snagu spremnu da odgovori zahtjevima sezonskih radnih mjesta.

Direktor ZZZ, Vukica Jelić, ranije je najavila da će u predstojećoj turističkoj sezoni biti izdato manje radnih dozvola za strance, kao i da se povećati zapošljavanje domaće radne snage.

Ona je podsjetila da je prošle godine strancima izdato 20 hiljada radnih dozvola, dok će ove godine taj broj biti smanjen na 16 hiljada.

Program zapošljavanja domaće radne snage, koji se realizuje svake godine, ove godine počinje ranije zbog primjedbi poslodavaca da im je potrebna pripremljena radna snaga.

Za ovaj program opredijeljeno je oko 300 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније