Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 05. 2013. 14:43 >> 14:43

SNP

Predlog zakona vratiti u formu nacrta

Predlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti treba povući iz skupštinske procedure i vratiti ga u formu nacrta, jer su njegova rješenja toliko loša da ih je gotovo nemoguće popraviti amandmanima, smatraju u SNP-u.

Poslanik te stranke Snežana Jonica ocijenila je da taj akt predstavlja sistemski zakon kojim se teret ekonomske krize prebacuje na najranjivije i najsiromašnije građane.

Jonica je agenciji MINA kazala da predloženi zakon pokazuje potrebu Vlade da uštedi upravo na najsiromašnijima, umjesto da on bude odraz potreba građana Crne Gore da im se pruži odgovarajuća socijalna i dječja zaštita.

Ona je podsjetila da je za izglasavanje tog zakona u parlamentu potrebna apsolutna većina, odnosno 41 glas.

„Iskreno se nadam, da u crnogorskom parlamentu ne postoji 41 poslanik, a naročito poslanica koji su spremni da svojim glasom omoguće prolaz ovakvom predlogu zakona“, kazala je Jonica.

Na pitanje kakav stav očekuje od SDP-a, s obzirom na to da će od njih zavisiti da li će zakon biti izglasan, ona je rekla da se rješenjima koja nudi predloženi tekst narušavaju osnovni principi socijaldemokratije - sloboda, jednakost, pravda i solidarnost.

„Zato sam sigurna da nijedna istinska socijaldemokratska partija ne može podržati ovakav zakon“, naglasila je Jonica.

Ona je kazala da je očekivala da će Vlada uraditi predlog zakona kojim će popraviti stanje u toj oblasti.

„Kojim će zavesti red u centrima za socijalni rad, obezbjediti hitno uvođenje socijalnog kartona, učiniti jednostavnim i pravednim postupke za ostvarivanje prava iz tog zakona, a iznose davanja iz oblasti socijalne i dječje zaštite primjeriti troškovima života u Crnoj Gori“, precizirala je Jonica.

Prema njenim riječima, taj zakon je bio prilika da Vlada i resorno ministarstvo ponude rješenja za osobe sa invaliditetom, kao i za roditelje djece koja ne mogu sama o sebi da se brinu.

„Kako bi makar malo umirili svoju savjest zbog 20 miliona eura iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliidtetom, koje su poslodavci uplatili za tu namjenu, a Vlada potrošila ko zna gdje i kako“, dodala je Jonica.

Ona je podsjetila da su poslanici SNP-a Neven Gošović i Velizar Kaluđerović na Zakonodavnom odboru ukazali na neusaglašenost predloženog zakona sa zakonima o radu i o zdravstvenom osiguranju, kao i na njegov diskriminatorski karakter.

„Smatrali smo da ovaj predlog zakona ne treba da dobije prolaz na Zakonodavnom odboru, međutim on je prošao zahvaljujući glasu iz SDP-a“, kazala je Jonica.

U SNP-u, kako je navela, smatraju da je najbolje da predlagač povuče zakon, odnosno da ga vrati u formu nacrta.

„I da ponovo prođe javnu raspravu, ali ne reda radi, nego sa ciljem da se uvaže značajne primjedbe, a zatim da prođe Socijalni savjet, što je obaveza propisana Ustavom koja u ovom slučaju nije ispunjena“, rekla je Jonica.

On smatra da Predlog zakona ima toliko mnogo nedostataka, da je teško, ili skoro nemoguće, potpuno ga popraviti amandmanima.

„Ipak, podnijet je značajan broj amandmana, i ukoliko ne postoji volja Vlade za povlačenjem zakona, onda bi jedino prihvatanjem amandmana opozicionih partija moglo da se dođe do nekog poboljšanja“, ocijenila je Jonica.

Ona je kazala da je SNP svojim amandmanima predložio bolja rješenja u vezi sa refundacijom za porodiljsko odsustvo, kao i ona koja se odnose na osobe sa invaliditetom i roditelje djece koja ne mogu da se brinu sama o sebi.

Prema njenim riječima, SNP je predložio mnogo pravednije rješenje za iznose davanje iz socijalne i dječje zaštite, odnosno njihovo usklađivanje sa indeksom rasta potrošačkih cijena u Crnoj Gori dva puta godišnje.

Jonica je podsjetila da su nevladine organizacije koje su protestvovale ispred Skupštine prikupile značajan broj potpisa koji bi, kako je navela, Vladi morao biti ozbiljan razlog za razmišljanje o povlačenju predloga.

„Ukoliko to Vlada ne učini, to bi bila prilika predsjedniku Skupštine da iskoristi mehanizam koji je već koristio kod donošenja Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, odnosno da onemogući da se parlament izjašnjava o ovakvom predlogu zakona“, navela je ona.

Jonica je ocijenila da je broj podnijetih amandmana na predloženi zakon „još jedan argument u korist takvog rješanja“.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније