Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 05. 2016. 20:35 >> 20:37

"SURFUJ PAMETNO"

O bezbjednosti na netu učilo 5.000 osnovaca

U okviru projekta Surfuj pametno ove godine su realizovane radionice u 17 gradova i 39 osnovnih škola, na kojima je više od pet hiljada osnovaca edukovano o bezbjednoj upotrebi interneta.

Iz Telenor fondacije je saopšteno da je edukacija djece o bezbjednoj upotrebi interneta i ove godine uspješno završena kroz inicijativu 'Surfuj pametno, koja se realizuje sa ciljem da se djeca upoznaju sa mehanizmima zaštite od opasnosti na internetu. 

Kako su najavili iz Fondacije, uspješan završetak pete godine najprepoznatljivijeg projekta o bezbjednosti djece na internetu u Crnoj Gori biće obilježen 28. maja u Podgorici velikim međuškolskim takmičenjem I Genius, a za roditelje će biti pripremljene brošure o bezbjednosti na internetu.

„Telenor fondacija, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Teatar mladih, kroz interaktivne radionice realizovane u 17 gradova i 39 osnovnih škola, ove godine edukovali su preko pet hiljada osnovaca“, kaže se u saopštenju. 

Menadžer Telenor fondacije, Nataša Đurđić, kazala je da je sve brži razvoj digitalnog društva učinio da djeca počinju vrlo brzo da koriste nove tehnologije i internet. 

„Kroz inicijativu 'Surfuj pametno trudimo se da djeci predstavimo kako da pravilno i bezbjedno koriste sve prednosti interneta. Zajedno sa partnerima, nastavnicima i roditeljima stvaramo bezbjedno okruženje za najmlađe koji će svoja znanja moći da podijele sa vršnjacima“, rekla je Đurđić.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije od samog početka prepoznalo bezbjednost na internetu kao važnu temu kojoj treba posvetiti sve veću pažnju, i time dalo punu podršku realizaciji ovog projekta. 

PR menadžer Ministarstva, Emina Kalač, kazala je da djeca, kao najveći korisnici Interneta, predstavljaju potencijalno najranjiviju društvenu grupu u pogledu cyber rizika, i da je sasvim prirodno što je njihova sigurnost u virtuelnoj sredini jedan od prioriteta tog resora. 

„Sigurna sam da ćemo i u periodu koji je pred nama na kvalitetan način ukazati našoj javnosti, a posebno mladima, na sve benefite modernih tehnologija, naročito interneta, ali i na moguće načine njegove zloupotrebe“, rekla je Kalač.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je bezbjedno korišćenje interneta tema kojoj se u obrazovnom sistemu poklanja posebna pažnja. 

„Ministarstvo prosvjete, kroz projekat Surfuj pametno, sa partnerima radi na podizanju svijesti učenika, roditelja i nastavnika o značaju sigurnog i bezbjednog korišćenja novih tehnologija sa aspekta komunikacija, budući da digitalne tehnologije nose sa sobom rizik za sve korisnike, a posebno djecu i mlade“, rekla je PR menadžer u tom resoru, Marija Jovović.

Ona je dodala da će Ministarstvo nastaviti da, nizom planskih aktivnosti, podržava i unaprjeđuje bezbjednost djece i mladih u internet svijetu.

Kroz inicijativu Surfuj pametno, započetu 2012. godine, edukovano je preko 20 hiljada učenika šestog i sedmog razreda, koji su učili o pravilima ponašanja na internetu i društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom surfovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније