Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

29. 05. 2016. 08:21 >> 13:54

TRADICIJA BRNOVIĆA

Prave čunove u duhu vremena

Davno je broj tradicionalnih jezerskih čunova nastalih u radionici Brnović, u Podgorici, prešao hiljadu, ali majstori, otac i sin, Janko i Marko, kao nastavljači porodične misije, koja se već pet generacija prenosi sa koljena na koljeno, uporedo neprestano dotjeruju i prilagođavaju linije tog autentičnog plovila.

Za razliku od staroga vakta, kada su čunovi krstarili Skadarskim jezerom i upirali se samo veslom - pa su prema tome imali formirana i dva pramca, takozvana špiruna - pojava vanbrodskih motora neminovno je donijela izmjene u dizajnu već polovinom prošlog vijeka.

Ta se evolucija nastavlja kroz eliminaciju "korijena" zadnjeg špiruna, koji se zove trambok, pa krma postaje prostranija i prilagođena jačim motorima. Promjene u dizajnu su osnova stabilnosti, plovnosti i poboljšanih performansi, pojašnjava najmlađi od majstorske kuće Marko Brnović. Nasljednik sada ima 28 godina i bez dileme se opredijelio da, uz oca, nastavi familijarno zanimanje. Prije desetak dana na početnoj osnovi koja počiva na njihovim standardizovanim plovilima nastala je zanimljiva nadgradnja, po želji mušterije. Riječ je o, simbolično rečeno, svojevrsnoj varijaciji jezerskog "open fishermana", koji ima centralnu upravljačku konzolu.

To je modifikacija koja tip plovila "bark" pretvara u nešto što do sada nije rađeno na Skadarskom jezeru, kaže Marko koji je u komunikaciji sa klijentom razradio detalje i funkcionalne aspekte ovog plovila.

Njegov otac Janko, četvrta generacija majstora, ističe da je tokom svog majstorskog staža insistirao na stabilnosti plovila, odličnim plovnim karakteristikama, a da je u drugi plan stavljao finese i estetske detalje.

"Za razliku od mene, Marko je objedinio sve te zanatske marifete i, evo, vidjećemo, hoće li uspjeti da prevaziđe i đeda Blaža, koji je bio nevjerovatan majstor sa najdužim porodičnim stažom, od 1935. do 1982. godine je radio čunove i to bez električnih alata, samo uz blanju i teslicu. Kao prije njega Lazo, a prije Laza Stanko", ističe Janko. Prema njegovim riječima, osim činjenice da je od oca naslijedio zanatsko pravilo da se čun radi bez šablona ili mustre, jednako je pazio i na pravilo bez kojeg ne bi pomagala nikakva vještina, a to je tačnost u izradi i rokovima gradnje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније