Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 05. 2016. 08:14   >>  07:57 5

MUP

Nabavljaju novi avion za gašenje požara

Nakon što se prošle godine avion MUP-a srušio u Skadarsko jezero, ovaj Vladin resor odlučio je da se izbavi iz nezavidne situacije i da prije sezone požara nabavi još jedan vazduhoplov u ove svrhe. Za tu investiciju opredijeljeno je 2,7 miliona eura, ali taj iznos neće predstavljati izdatak iz ovogodišnjeg budžeta, već je pokriven naplatom osiguranja za uništeni protivpožarni avion, saopštili su iz MUP-a.

 

Glavni razlog zbog kojeg se MUP odlučio na ovaj korak je što je, nakon prošlogodišnjeg udesa, ovaj resor ostao sa svega jednim raspoloživim avionom AT 802 A, koji je opremljen za slijetanje na kopno i na vodu.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno raspolaže jednim avionom AT 802 A, koji je opremljen za slijetanje na kopno i na vodu. Do incidenta aviona AT 802A na Skadarskom jezeru 21.7.2015. godine MUP je raspolagao sa dva aviona At 802A. Navedeni avion je u skladu sa godinom proizvodnje (2008. godine) i ostalim faktorima koji se uzimaju u obzir prije osiguranj a vazduhoplova imao procijenjenu vrijednost u iznosu 1,94 miliona eura. Tokom incidenta avion je pretpio znatna oštećenja i prihvaćeno je poravnanje, koje je predložila osiguravajuća kuća, po principu totalne štete, uz korekciju obračuna za vrijednost ostatka i ugovorene franšize. Ukupan iznos za isplatu bio je 2,5 miliona dolara”, kazali sui z MUP-a Dnevnim novinama.

Iz tog resora navode da su po osnovu tako dobijenog iznosa analizarane različite kategorije protivpožarnih aviona i odlučeno je da se u skladu sa kapacitetima i potrebama protivpožarne avijacije nabavi protivpožarni avion AT 802, koji je opremljen za slijetanje samo na kopno. Ovakva konfiguracija se, međutim, kako tvrde u MUP-u, lako može izmijeniti kako bi bilo omogućeno i slijetanje na vodene površine.

"Navedena konfiguracija aviona podrazumijeva mogućnost brze izmjene konfiguracije, odnosno zamjene standardnog stajnog trapa sa plovcimakoji omogućavaju slijetanje i na vodene površine", pojašnjavaju iz MUP-a.

Dodatna oprema poput plovaka, međutim, nije bila predmet javne nabavke. Naime, u MUP-u napominju da planiraju da plovke sa oštećenog aviona dovedu u stanje ispravnosti jer su utvrdili da kupovina novih ekonomski nije opravdana i da će se, kako se navodi, opravkom oštećenih plovaka uštedjeti znatna materijalna sredstva.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније