Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 05. 2016. 14:06 >> 13:56

PETORICI PROIZVOĐAČA

Uručena oprema za ribnjake

Predstavnici ministarstva ekonomije danas su u bjelopoljskoj Bistrici uručili opremu za ribnjake petorici najvećih proizvođača ribe na sjeveru države. Oprema je dio projekta "Jačanje konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori, kroz razvoj klastera", koju ministarstvo realizuje u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO).

Projekat koji obuhvata četiri odabrana klastera finansirala je Evropska unija u iznosu od 525 hiljada eura, a kofinansirala i implementirala Organizacijom Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)".

Vlasnici pet ribnjaka, koji čine klaster za proizvodnju slatkovodne ribe, dobili su po dva cugera koji služe za zaštitu ikre, po jedan birač ikre i po tri kadice.

Miodrag Latković, savjetnik u Ministarstvu ekonomije, podsjetio je da taj Vladin resor, uz pomoć UNIDO i UNDP-a, u protekle dvije godine pomoglo četiri selektovana klastera u proizvodnji i njihovom daljem razvoju.

“Dodjelom opreme za očuvanje ikre omogućena je bolja i kvalitetnija proizvodnja riblje mlađi. Na ovaj način omogućeno je poboljšanje produktivnosti u proizvodnji za 50% u odnosu na dosadašnji nivo proizvodnje. Sami klasteri pomažu proizvođačima da zajedničkim radom podižu standard I tako budu konkurentniji na sve zahtjevnijem tržištu”, kazao je Latković.

On je podsjetio da su, pored proizvođača slatovodne ribe, slične grantove dobili i klasteri vinoprerađivača iz basena Skadarskoj jezera, proizvođači maslina i maslinovog ulja iz Bara i Ulcinja i klaster proizvođača metalnih proizvoda iz Nikšića.

Svetislav Ralević, vlasnik jednog od najvećih ribnjaka u Crnoj Gori “Berane”, kapaciteta 200 tona ribe na godišnjem nivou, dobijenu opremu doživljava kao ozbiljan podsticaj ribljoj proizvodnji.

“Kroz dva cugera dobili smo po 300.000 komada ikre. Na taj način, obezbijedili smo opstanak ikre za 30 do 40% više u odnosu na stare cugere”, kazao je Ralević.

Mirsad Idrizovič, vlasnik ribnjaka “Opticon” u Bistrici kod Bijelog Polja, u kojem u jednom turnusu proizvede 100 tone ribe, smatra da je forma klastera dobar način da se dođe do dobrih rezultata u proizvodnji.

“Naš klaster postoji već pet godina. Izgradili smo dobru saradnju i što je jako važno dobili podršku od Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO). Prethodne godine sam uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i sopstvenim angažovanjem uvezao 12 cugera. Upravo je ta aktivnost motivisala nabavku opreme koja je danas podijeljene članovima klastera”, ističe Idrizović.

Proizvođači slatkovodne ribe na sjeveru ne kubure sa plasmanom svojih proizvoda, što je dobar pokazatelj da prostora za tom vrstom biznisa ima, te da je samo mali procenat postojećih kapaciteta iskorišćen kada je u pitanju ta vrsta proizvodnje.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније