Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 05. 2016. 14:41 >> 14:27

POSLANICI PREDLOŽILI

Osnovati Nacionalni centar za autizam

Poslanici crnogorskog parlamenta, njih 41, predložili su danas dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se predviđa da država formira Nacionalni centar za autizam.

Prema predlogu, Vlada bi trebala da formira taj centar u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona.

Navodi se da Nacionalni centar treba da bude visokospecijalizovana, multidisciplinarna i edukovana javna ustanova koja vrši djelatnost u oblasti obrazovanja, naučno-itraživačkog rada, zdravstvene zaštite i sve druge aktivnosti koje su u funkciji razumijevanja uzroka i neuroloških osnova autizma.

"A sve u cilju unapređenja psihosocijalnih metoda i postupaka u tretmanu osoba u stanju autizma, njihovih životnih uslova, socijalne inkluzije i podrške porodičnim zajednicama osoba sa autizmom", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da u Crnoj Gori ne postoji centar ili bilo kakva posebna zdravstvena ustanova koja bi se bavila uzučavanjem ovog fenomena i tretmanom osoba sa autizmom i njihovim prodicama. Nema stručnjaka za specijalizovanih za dijagnostifikovanje te bolesti, nema precizne i potpune evidencije tih lica.

"Smatramo da bi se formiranjem Nacionalnog centra za autizam stvorile neophodne pretpostavke za unapređenje svih drugih oblika tretmana ovih osoba i njihovih porodica, kao blagovremeno dijagnofistifikovanje bolesti", kaže se u obrazloženju.

Ističe se da nacionalne i centre za autizam poznaje zdravstvena i naučna praksa ne samo država EvropSke unije, već i okruženja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, autizam se javlja dod 20-60 djece na deset hiljada rođenih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније