Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

31. 05. 2016. 16:34   >>  17:56 5

DANILOVIĆ TRAŽI

"Stojanović da reaguje u skladu sa Zakonom"

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović zatražio je od direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića, da hitno reaguje u skladu sa zakonom i policijskim ovlašćenjima i istakne odgovornost pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) za propuste i neadekvatno postupanje tokom protesta 24. oktobra prošle godine.

Danilović je kazao da vjeruje da na osnovu informacija do kojih je došao i izjave komandanta SAJ-a, Radosava Lješkovića, koju je dao unutrašnoj kontroli, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije mogu utvrditi komandnu odgovornost.

„Neće nam mnogo pomoći rad drugih državnih organa, poput Tužilaštva. Ja vjerujem da smo mi u ovom slučaju dužni da utvrdimo odgovornost policijskih službenika i ne samo za taj ozbiljan prestup već i za sve druge“, kazao je Danilović na konferenciji za novinare.

Danilović je, na pitanje šta će preduzeti da se utvrdi odgovornost Lješkovića, Stojanovića ali i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, kazao da je, kada je vidio da su izvještaj sačinili pripadnici SAJ-a a ne komandant i da umjesto jednog ima više potpisa shvatio da to "ne služi na čast ni MUP-u ni Upravi policije i da tako sigurno neće utvrđivati ličnu odgovrnost u budućnosti".

"Šta ćemo sve naći i kako će ovaj proces dalje teći vidjećemo, ali ovo sigurno zapostavit nećemo“, naveo je on.

Danilović je istakao i da je zatražio da mu se dostave sve izjave koje su dali načelnici odjeljenja i komandiri u policiji, i da je unutrašnja kontrola to uradila.

On je kazao da će, nakon temeljnog preispitivanja, vidjeti da li ima predloženih sankcija za utvrđenu zloupotrebu položaja, a ako ih ne bude onda će dati dopunsku kontrolu.

Za postupanje disciplinskog tipa i utvrđivanje odgovornosti, kako tvrdi Danilović, u Upravi policije rade svoj posao.

"Ne moramo očigledne stvari dokazivati i iscrpljivati se do besmisla. Na nama je da damo odgovore ako ih imamo i naše ćutanje će bit strašno ukoliko to bude načina da se bilo ko brani i ja na tu vrstu odgovaranja ne pristajem“, poručio je Danilović.

Ali, kako je kazao, gdje postoje ozbiljne indicije i operativni podaci, gdje nema odgovora policijskog službenika zašto je uradio nešto, onda mora postojati komandna odgovrnost.

"Dakle, idemo redom i od odgovornosti i ispitivanja nije pošteđen niko i budite sigurni da će tako biti. Ne moramo čekati da drugi organi izreknu ili podignu krivčnu optužnicu pa da nam olakšaju“, rekao je Danilović.

Na pitanje da li činjenica da do danas niko nije smijenjen sa svog mjesta po komandnoj odgovornosti znači da SAJ ima podršku MUP-a i Uprave policije da se ponašao kao što je bio slučaj 24. oktobra prošle godine, Danilović je kazao da je neko morao odgovarati i da će temeljno istražiti svaki akt u međusobnoj komunikaciji tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije.

On je kazao da dobrovoljnim priznavanjem krivice dvojice pripadnik SAJ-a nije zadovoljan.

Danilović je podjetio da nije neophodna ni unutrašnja kontrola za očigledne propuste, već da starješine nadležnih organa imaju pravo da u očiglednim situacijama izriču disciplinske mjere.

"A zašto se to nije radilo ja nemam dilemu, niti mislim da treba da preuzimam odgovrnost Vlade koja je bila zatno drugačija od sadašnje“, dodao je on.

Upitan da li misili da se SAJ oteo kontroli, Danilović je kazao da pismo koje je uputio Stojanoviću pokazatelj da misli da prvi čovjek SAJ-a ne zna da radi svoj posao.

On je rekao da je zog toga predložio hitno postupanje po zakonu za prvog čovjeka SAJ-a jer, kako je dodao, vjeruje da je to red i da će tek kasnije, dodatnim istragama, utvrđivati pojedničnu odgornost za svakoga.

Na pitanje da li će, zbog toga što niko u policiji nije smijenjen ni pozvan na odgovrnost, inicirati smjenu Stojanovića, Danilović je poručio da ima namjeru da pokreće takve postupke tek onog momenta kada bude siguran da će ih dovršiti.

"Neću se libiti da pokrenem pitanje odgovornosti bilo kojeg lica i naravo nosiću rizik ako akciju ne dovedem do kraja i pristupiti vlastitoj odgovornosti“, naveo je Danilović.

On je kazao da će se sa Stojanovićem sjutra sastati i sačekati odgovor na inicijativu koju je poslao, i vidjeti kako će postupiti pa će, kako je naveo, nakon toga ocijeniti koja mu sredstva i oruđa stoje u rukama.

Jelena Otašević, TVCG

Danilović je saopštio kako će formirati  Koordinacioni tim za praćenje sprovođenja  obaveza resora na čijem je čelu, u vezi sa  održavanjem fer i slobodnih izbora.

On je kazao da, shodno Zakonu o državnoj upravi, ima  pravo da formira Koordinacioni I saopštio saopštio da je danas uputio  akt Skupštini da kandiduje pet predstavnika  iz pet najvećih klubova poslanika a, kako  je dodao, akt je upućen i na adrese tri  nevladine organizacije koje su učestvovale i izradi izbornog zakonodavstva i Državnoj izbornoj komisiji.

“Samim tim, uz predstavnike MUP-a, imaćemo  jedno kordinaciono tijelo koje će biti  drugačije po sastavu i radu, i brojaće 15 članova“, naveo je.

Danilović je rekao da je zatražio da  odgovori o imenovanju članova stignu do  petka kako bi u što kraćem roku počeli sa  radom.

“Siguran sam da je ovo samo jedna od stvari  koje ćemo raditi na podizanju svijesti  javnosti kada je u pitanju praćenje načina  na koji MUP vodi izborne registre, birački  spisak i da će nam političke partije I  civilni sektor u tome pomoći“, poručio je Danilović.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније