Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

04. 06. 2016. 18:47   >>  18:29 18

ALEKSIĆ O RJEČNIKU

"Srbima kradu intelektualno nasljeđe"

Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika, koji je izdala Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU), je krađa intelektualne svojine srpskog naroda, ocijenjeno je iz Nove srpske demokratije (NOVA).

Predsjednik Političkog savjeta NOVE, Budimir Aleksić je kazao da je rječnik “takozvanog” crnogorskog narodnog i književnog jezika, koji je nedavno izdala CANU, naišao na oštre kritike albanskih i muslimanskih političara u Crnoj Gori.

“Ali najviše razloga da digne svoj glas protesta ima srpska jezička većina u Crnoj Gori kojoj se brutalno krade njeno istorijsko i intelektualno nasleđe”, smatra Aleksić.

On je ocijenio da je rječnik nastavak već viđenog - kada su u prošlosti kvazinaučnici iz drugih zemalja, poput ovih današnjih, pokušavali da od srpskog naroda otmu njegov jezik, književnost, kulturu, pa čak i kompletne cikluse epskih junačkih pjesama.

“Ali, vrijeme je pokazalo da su ti koji su se bavili takvim sramotnim poslom, a koji su smatrali da rade nešto strašno značajno i ogovorno, u svojim državama nakon svega ismijavani, prezreni i zaboravljeni”, naveo je Aleksić u saopštenju.

Pojedini krugovi u Crnoj Gori su, kako je dodao, taj rječnik okarakterisali kao „antialbanski“ i „antibošnjački“, tražeći njegovo hitno povlačenje.

“O svemu tome bi se dalo raspravljati, ali ono što je nesporno, a što se pokušava sakriti i prećutati, jeste činjenica da se ne radi o rječniku nekog nedavno dekretom imenovanog crnogorskog jezika, već o rječniku srpskog narodnog i književnog jezika – jezika koji se želi preimenovati i čije se ime želi zatrijeti u zemlji u kojoj se tim jezikom govori od pamtivijeka, i u kojoj sve što je do danas napisano, napisano je na tom – srpskom jeziku”, rekao je Aleksić.

On je pojasnio da je riječ o srpskim riječima sakupljenim u rječnik koji je, kako je naveo, neistinito naslovljen kao crnogorski rječnik.

“Najveća naučna ustanova u zemlji, kakva je CANU, ne bi smjela da se bavi falsifikovanjem i iskrivljavanjem činjenica, niti da podliježe političkim pritiscima, već bi trebalo da zastupa i afirmiše naučnu istinu. A istina je da je takozvani crnogorski jezik ustavna i politička kategorija, ali ne i naučna (lingvistička) i istorijska”, kazao je Aleksić.

On je naveo da, s druge strane, Đukanovićev režim i njegovi predstavnici, po čijim je, kako je kazao, instrukcijama CANU realizovala ovaj “antinaučni i ideološko-politički poduhvat, ćute kao zaliveni na kritike albanskih političara i dukljanskih ideologa, vjerovatno čekajući da se rasprava rasplamsa a oni da se u jednom trenutku pojave kao arbitri koji će pomiriti interese Albanaca, Bošnjaka, dukljana, a nastaviti sa progonom srpske kulture i duhovnosti”.

Aleksić je podsjetio da su predstavnici, kako je rekao, Đukanovićevog marionetskog i antisrpskog režima, ali i čelnici CANU, prećutali i famozni Memorandum akademije nauka i umjetnosti Albanije iz oktobra 1998. koji jasno i otvoreno razrađuje projekat Velike Albanije u čiji bi sastav trebalo da uđu i crnogorske teritorije Plav, Gusinje, Rožaje, Ulcinj i Malesija.

“Umjesto da osudi neskrivene velikoalbanske aspiracije prema crnogorskim teritorijama (koje su iznesene u dokumentu najveće naučne ustanove u Albaniji) Đukanovićev antisrpski i antipravoslavni režim je i tada i danas koristio mit o „velikosrpskoj hegemoniji“ kao paravan, kao svojevrsnu dimnu zavjesu, da bi prikrio sopstvene agresivne težnje prema srpskom narodu i prema srpskom kulturnom i duhovnom nasleđu, što je eskaliralo ovim projektom, tj. rečnikom CANU, koji nije ništa drugo do krađa intelektualne svojine srpskog naroda”, naveo je Aleksić.

On smatra da je žalosno što u CANU ćute i neće javno da se oglase oni koji bi trebali prvi da progovore protiv “ovoga šovinističkog poteza, očekujući valjda da njihov posao radi neko drugi, a oni prihvataju da budu solidarni sa sramotnim društvom koje udara u same temelje tradicionalne Crne Gore”.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније