Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 06. 2016. 18:09   >>  18:40 34

AMFILOHIJE PONOVO

“CG građena protiv boga, zato je prolazna”

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je, na obilježavanju 1.000 godina postojanja manastira Bijela kod Šavnika, da su na vlasti vladari koji sebe i svoju državu i nezavisnost obogotvoruju. Amfilohije je poručio da, ako za 1.000 godina Crna Gora nije imala identitet, onda bolje da je nije ni bilo.

“Ne možemo mi da stvaramo taj i takav identitet. Nije to identitet u koji je svoju krv ugradio Sveti Jovan Vladimir. To je bratoubilački identitet. Ova Crna Gora je rođena u Brozovom Jajcu, ona je fildžan avnojevska, obezbožena, protiv duše i carstva nebeskog gradi svoju moć i slavu, a sve što je građeno protiv Boga i crkve božje, u istoriji je prolazno”, kazao je mitropolit SPC.

On je ponovio kako moćna Evropa vara i obmanjuje da bi zagospodarila zemljom, ljudskim dušama i da izagna Boga iz ljudske duše i ljudskih srca.

“Onda nađe takve koji su se odrekli Boga, da oni slugaranski u ime neke nezavisnosti krenu u zemlju nedođiju”, kazao je Amfilohije.

U šavničkoj Bijeloj, zapitao je kakvu nezavisnost slave oni koji su prodali Kosovo i Svetog Jovana Vladimira.

“To nije nezavisnost od Hristove golgote i krsta raspeća. Dobro je što današnji vladari obilježavaju hiljadugodišnjicu Jovana Vladimira, ali nije dobro što pronalaze temelje sebe na njemu kakav nije postojao, na lažnom Vladimiru. Na vlasti su vladari koji sebe i svoju državu i nezavisnost obogotvoruju. Još kažu kako su stvorili okvire Crne Gore nezavisnošću i da te okvire treba da ispune novim identitetom”.

Mitropolit SPC je naglasio da je Jovan Vladimir svojim djelom i podvigom objedinjavao crkvu istoka i zapada.

“On je sa jedne strane usmjeravao sebe i svoj narod prema istoku, prema onome što će kasnije dobiti naziv pravoslavlje, a ne kao naši vlastodršci koji ovih dana proslavljaju hiljadugodišnjicu Sv. Vladimira. Dobro je što ga se sjećaju, ali nije dobro to što ga prije svega lišavaju svetosti, onoga što je suština njegovog bića i djela, pa ga zovu Vladimir Dukljanski. Da je bio samo to nikad on ne bi bio zapamćen u istoriji, i danas ga ne bi pominjali, baš kao što se ne pominju ni mnogo moćniji vladari od njegovog vremena”, kazao je Amfilohije, dodajući da istorija pamti cara Samuila kao velikog nasilnika, tiranina i osvajača.

“Car Samuilo je bio za svoje vrijeme ono što su NATO pakt i evropske države za naše vrijeme. Nije se samo ograničio na prostor svoje ondašnje Bugarske, nego je htio da zagospodari Vizantijom, prvim slovenskim državama Dioklijom i Zetom. I zato je i krenuo protiv Svetog Jovana Vladimira. Jovan Vladimir je svoju vlast temeljio ne na tome što je naslijedio od oca, nego na onome na čemu je utemeljena svaka istinska vlast kroz istoriju, naročito od vremena Hristovog. Nije obogotvorio Jovan Vladimir svoju državu i svoju vlast, nije obogotvorio sebe kao što su to radili carevi i imperatori. Sve što je gradio, na Bogu je gradio. Znao je i to da je svaka sila do vremena, a božja je jedina svevremena. I sila i moć i vlast ovdje na zemlji ako nijesu sa Bogom, onda prolaze i tragovi im smrde nečovještvom”, kazao je Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније