Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 05. 2013. 20:47   >>  23. 05. 2013. 09:08 8

ODLUKA SINODA

"Sveti" Njegoš i Kačavenda na čekanju

Pitanje kanonizacije Petra Drugog Petrovića Njegoša, kao i problematično ponašanje penzionisanog vladike Vasilija Kačavende odgođeno je za sljedeću sedmicu, iako se Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) prvog dana zasijedanja bavio tim temama.

 

 

Beogradski mediji su objavili da je pitanje proglašenja Njegoša za sveca odgođeno da bi se za raspravu pripremile i druge vladike, kako ne bi došlo do podjele oko tog pitanja, dok će se o slučaju Kačavende odlučivati nakon sjednice crkvenog zakonodavnog odbora.

Ranije danas vladika bački Irinej kritikovao je danas medije zbog načina izvještavanja o aktivnostima i životu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kombinovanja izjava crkvenih velikodostojnika sa mišljenjima analitičara. On je učinio u svojstvu portparola SPC.

On je na prvoj konferenciji za štampu poslije početka redovnog majskog zasedanja Svetog arhijereskog Sabora, rekao da nije u redu da se pojedini stavovi Crkve "provjeravaju" kod pojedinih analitičara. Vladika smatra da može da bude samo obrnuto.

"Zvanični stav Crkve treba objaviti onakav kakav on jeste, bez komentara, bez dodataka, pa neka svako to tumači na svoj način", rekao je on, a prenijeli su beogradski mediji.

Irinej Bački je zamolio novinare da ne prave "rusku salatu" od svojih izvještaja u kojima stave "red Irineja, red pravih ili lažnih vjerskih analitičara".

On je rekao da je zvanično i i odgovorno „ono što ja ovdje govorim“.

„I šta sad ko tu može da misli je njegova privatna stvar. To se ne može stavljati u isti nivo i zato sam i ranije rekao da ne pristajem ni na kakav kolaž zvaničnih stavova Crkve sa drugim mišljenjima", rekao je Irinej bački.

 



On, međutim, nije želio da komentariše da li će na dnevnom redu Sabora biti pitanje penzionisanja pojedinih vladika, navodeći da će se svakog dana, tokom rada Sabora, obraćati novinarima.

Vladika je ranije danas rekao da je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije zvanično pokrenuo inicijativu za kanonizaciju Petra Drugog Petrovića Njegoša, te da je ta inicijativa uobičajenom procedurom, i u skladu sa praksom, ustupljena na proučavanje Stalnoj komisiji Sabora za pitanja kanonizacije.

„Taj predmet će komisija razmatrati, a potom Saboru podnijeti prijedlog, a samim tim će odluka Sabora biti poznata javnosti”, rekao je Irinej koji je dodao da se nada da će biti u prilici da u ime Sabora i komisije jednog dana saopšti odluku.

Sveti arhijerejski Sabor SPC uputio je danas „apel svim demokratskim institucijama u zemlji i svijetu da reaguju i pomognu oslobađanju ohridskog arhiepiskopa Jovana koji je podvrgnut torturi i još uvijek tamnuje u istražnom zatvoru u Skoplju“.

Makedonska pravoslavna crkva raščinila je vladiku Jovana Vraniškovskog, a SPC ga je imenovala za srpskog egzarha u Makedoniji. U Makeodniji se protiv Vraniškovskog vodi sudski spor zbog utaja i malverzacija. Inače, SPC i MPC vode višedecenijski spor oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji.

Kako je na konferenciji za novinare rekao vladika bački Irinej, vjernici SPC, ali i ostalih crkava i vjerskih zajednica su pozvani da se molitvom i moralnom podrškom zauzmu za pomoć unesrećenom i utamničenom episkopu Jovanu.

Prema njegovim riječima, apel za pomoć episkopu Pravoslavne ohrdske arhiepiskopije (POA) dio je izvještaja o radu episkopija i poštovanju odluka Sinoda između dva Sabora.

„U okviru tog izvještaja, koji još nije do kraja završen, posebno smo razmatrali neprilike u kojima se nalazi Pravoslavna ohridska arhiepiskopija, pogotovu što sve nas, kao i svjetsku demokratsku javnost zabrinjava činjenica da je oboljeli ohridski episkop Jovan podvrgnut tamničkoj torturi i nalazi se u istražnim zatvoru”, rekao je Irinej.

On je istakao da je od episkopa Jovana jedino duže u istražnom zatvoru lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je pritvoren u Hagu.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније