Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

26. 06. 2016. 12:42 >> 12:24

BORBA PROTIV DROGE

Mijović: Država nema koordinirani odgovor

I ovaj 26. jun, Međunarodni dan borbe protiv droge, u Crnoj Gori protiče u trendu povećanja broja mladih koji u sve ranijim uzrastima počinju koristiti droge, kao i nedostatku volje i spremnosti nadležnih da se suoče sa ovim problemom, poručio je izvršni direktor NVO 4 Life i član Komisije za droge Saša Mijović.

Ujedinjene nacije su 1987. godine 26. jun uspostavile za Međunarodni dan protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, u trenutku kada su stopa kriminala i problem narkomanije na svjetskom nivou bili alarmantni, a sa namjerom da ukažu na neophodnost prevencije i aktivnosti za smanjenje kako ponude, tako i potražnje droga.

"Kao što već duže vrijeme ukazujemo, borba protiv droga u Crnoj Gori je doživjela poraz. U to ime izražavamo zabrinutost i nezadovoljstvo u odnosu na trenutno stanje kada je problem prevencije narkomanije u pitanju, a usljed postojećih činjenica koje nesumnjivo svakodnevno ukazuju na to da je ova oblast u potpunosti zapostavljena. Uprkos postojanju Nacionalne strategije za sprječavanje zloupotrebe droga i akcionog plana za njeno sprovođenje, koordinisan i sistematski odgovor države na ovaj problem već duže vrijeme ne postoji", tvrdi Mijović.

On ocjenjuje da za ovakvo stanje u državi najveću odgovornost snosi Ministartsvo zdravlja, odnosno, Odjeljenje za droge. 

"Od samog osnivanja ovo Odjeljenje ne vrši funkciju zbog koje je osnovano. Zato, prioritetan cilj u narednom periodu mora biti da se ovo Odjeljenje učini funkcionalnim i na njeno čelo postavi osoba sa stručnim kompetencijama i iskustvom potrebnim za obavljanje ove funkcije, koja će biti dokazani profesionalac iz ove oblasti i osoba koja će imati ličnih kapaciteta za uspostavljanje i održavanje komunikacije i saradnje sa svim institucijama i organizacijama koje daju doprinos i učestvuju u implementaciji Strategije za sprečavanje zloupotrebe droga. U ovom trenutku, nažalost to nije slučaj. Zbog toga, danas u Crnoj Gori nema ni koordinacije ni multisektorske saradnje", smatraju u ovoj NVO. 

Mijović konstatuje da je pod pritiskom nevladinih organizacija nedavno formirana Komisija za droge. 

"Međutim, Komisija u trenutnom  sastavu ne može na adekvatan način da ispuni svrhu i cilj formiranja", ocjenjuje Mijović koji je i član ove Komisije. 

Komisiju čine četiri ljekara, specijaliste psihijatrije, jedna zubarka (šefica Odjeljenja za droge), jedan predstavnik civilnog sektora i jedna pravnica, kao sekretarka Komisije. 

"Način na koji je formirana daje formalno ispunjenje zahtjeva, bez suštinskog i svrsishodnog pristupa planiranju djelovanja ovog tijela. Čak ni forma nije ispoštovana. Osnovni princip multidisciplinarnog pristupa definisan Strategijom za sprječavanje zloupotrebe droga, nije ispoštovan, te se time bitno utiče i na sam stav Ministarstva po pitanju pristupa i tretiranja problema zavisnosti od droga u Crnoj Gori. Ovakvim izborom članova se stiče utisak da Ministarstvo zdravlja narkomaniju doživljava kao medicinski problem, što on svakako nije", ocjenjuje Mijović, upozoravajući da u Komisiji nema drugih predstavnika organizacija i institucija koje su učestvovale u pisanju Nacionalne strategije za sprečavanje zloupotrebe droga i koji učestvuju u sprovođenju aktivnosti u polju borbe protiv droge na državnom nivou.

Smatra da bi trebalo svoje mjesto da nađu Institut za javno zdravlje Crne Gore (krovna institucija za vođenje registra, te sprovođenja istraživanja), Dom zdravlja Podgorica (pioniri u oblasti supstitucionog liječenja osoba koje su zavisne od opijata, direktor koordinira svim metadonskim centrima u Crnoj Gori), Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Uprava policije, Uprava carina, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija i drugi. 

"Njihovo izostavljanje iz članstva u Komisiji smatramo velikim propustom Ministarstva zdravlja. Kao bitan propust ističemo i članstvo samo jednog predstavnika civilnog sektora u Komisiji, te smatramo da po uzoru na druge Komisije treba da bude više predstavnika civilnog sektora, čime bi se povećala transparentnost rada ovog tijela, bliža povezanost sa ciljnim grupama, te ispoštovao princip kvalitetne saradnje i partnerstva između državnih institucija i civilnog sektora", uvjeren je Mijović.

Direktor NVO 4 Life tvrdi da prevencija skoro da i ne postoji, programi prevencije nijesu standardizovani i ne sprovode se u kontinuitetu, postojeći Registar o bolestima zavisnosti ne funkcioniše, nema podrške države postojećim servisima namijenjenim osobama koje su zavisne od droga, nedovoljni su kapaciteti za bolničko i vanbolničko liječenje istih, postojeći program rehabilitacije u državnoj ustanovi diskriminiše naše građane na osnovu finansijskih okolnosti, dok program resocijalizacije i ne postoji. 

"Predstavnici civilnog sektora nikako nijesu uključeni u rad Odjeljenja za droge Ministarsta zdravlja, ne učestvuju na adekvatan način u izradi strateških dokumenata, a posebno naglašavamo da se predstavnici civilnog sektora koji su u svakodnevnom kontaktu sa osobama pogođenim bolestima zavisnosti, nemaju kome obratiti u pojedinačnim slučajevnima, već se saradnja sa državnim institucijama svodi na dobru volju i želju pojedinaca i/ili rukovodioca pojedinih institucija sistema da pomognu svima, a ne okrenu glavu na drugu stranu kada naiđu na osobe koje koriste droge ili su zavisne od njih", zaključio je Mijović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније