Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

26. 06. 2016. 20:04 >> 19:51

ODBOR ZA EKONOMIJU

Veća pažnja planiranju budžeta za zdravstvo

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet ocijenio je da je neophodno posvetiti veću pažnju planiranju budžeta za zdravstvo i zatražio da tom sistemu treba odmah obezbijediti nedostajuća sredstva.

To se navodi u Izvještaju Odbora dostavljenim parlamentu, povodom ranijeg kontrolnog saslušanja ministra zdravstva Budimira Šegrta o stanju u zdravstvenom sistemu Crne Gore i opredijeljenom novcu za medicinska sredstva.

“Navodi iz informacije koju je dostavio Fond, u kojem je ukazano da na godišnjem nivou za medicinske sredstva nedostaje devet miliona eura i da iznos od pet miliona eura obezbjeđuje medicinska sredstva za potrebe JZU samo za četiri mjeseca, ocijenjeni su zabrinjavajućim”, kaže se u Izvještaju.

Odbor je konstatovao da problem nije riješen i da treba utvrditi uzroke aktuelnog stanja u zdravstvenom sistemu.

Istaknuto je da je neophodno posvetiti veću pažnju planiranu budžeta za zdravstvo.

"Zdravstvenom sistemu nedostajućih 11 miliona eura treba obezbijediti odmah i snabdjeti zdravstvene ustanove potrebnim medicinskim sredstvima raspisivanjem tenderske procedure za javnu nabavku", kaže se u Izvještaju.

Ocijenjenp je da prilikom planiranja budžeta za narednu godinu treba razmotriti mogućnost da se obezbijede sredstva za izmirenje duga Fonda u cilju smanjenja nelikvidnosti u tom sektoru.

Ocijenjeno je pozitivnim uključivanje specijalne bolnice “Codra” u mrežu zdravstvenih ustanova tako da pacijenti ne plaćaju preglede, a da se troškovi obračunavaju isključivo po cijenama Fonda, ali i ukazano na potrebu praćenja tokova plaćanja iz javnog u privatni sektor.

Iskazano je nezadovoljstvo stanjem u nabavci ljekova i medicinskih sredstava, ukazujući na postojanje monopola kako kod veletrgovina koje se bave uvozom ljekova i veleprodajom tako i u saradnji veledrogerija i apoteka.

"Jedino se otklanjanjem tih monopola, odnosno tržišinih uslova u kojima male apoteke ne mogu da egzistiraju, može postići racionalizacija i obezbijediti višemilionske uštede", navodi se u Izvještaju.

Sugerisano je da Ministarstvo zdravlja u kontinuitetu obavještava Odbor i Skupštinu o dinamici sprovođenja tenderske procedure za nabavku medicinske opreme u iznosu od oko devet miliona eura za potrebe Kliničkog centra Crne Gore, kako bi doprinijeli da taj proces bude transparentan uz dobijanje najkvalitetnije oprema sa najjeftinijom kreditnim angažmanom.

Konstatovano je da je van zdravstvenog sistema prošle godine upućeno 4.442 pacijenta manje u odnosu na prva četiri mjeseca 2014. godine, od čega u privatne ustanove 3.983 pacijenata manje.

Ocijenjeno je da to pokazuje na poboljšanje kvaliteta zdravstvene usluge, kao i postojanju namjera da se adekvatnom organizacijom nastoji zadovoljiti potrebe zbog kojih se ranije liječilo van Crne Gore.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније