Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z.

27. 06. 2016. 08:35 >> 08:18

SOCIJALNI SLUČAJEVI

Ministarstvo ne smije objaviti lične podatke

Ukoliko se na sajtu Ministarstva rada i socijalnog staranja nađu imena i prezimena korisnika socijalnih davanja i jednokratne socijalne pomoće, Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) pokrenuće postupak, s obzirom na to da bi objavljivanje ličnih podataka ove kategorije građana predstavljalo kršenje zakona.

To je, za Dnevne novine, izjavio predsjednik Savjeta Agencije, Mohamed Đokaj, odgovarajući na pitanje da li će AZLP reagovati ukoliko ministar rada i socijalnog staranja, Boris Marić, odnosno resor na čijem je čelu, poštujući njegovu naredbu, objavi ko su korisnici socijalnih davanja, od stalne do jednokratne pomoći.

Ministar je od svojih službenika tražio da mu do 27. juna dostave podatke, između ostalog i za korisnike socijalnih davanja radi “proaktivnog objavljivanja". Tako piše u informaciji koja se nalazi na interent stranici Ministarstva rada i socijalnog staranja od 21. juna.

Možda ministar i povuče odluku, ali je činjenica da je njegova naredba o sakupljanju podataka uslijedila 15 dana nakon posjete Agenciji za zaštitu ličnih podataka, gdje se 6. juna sastao sa predsjednikom Savjeta Mohamedom Đokajem i članovima Aleksom Ivanovićem i Radenkom Lacmanom, koji su ga upozorili da bi objavljivanje imena i prezimena bilo kršenje zakona.

"Socijalno davanje govori o socijalnom statusu svakog od građana, te bi objavljivanje imena i prezimena bilo suprotno članu 13 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, jer socijalni status spada u posebnu kategoriju ličnih podataka, koji se na poseban način označavaj u i šti te", zvanično je saopšteno nakon sastanka predstavnika AZLP sa Marićem.

Predsjednik Savjeta potvrdio je juče da je Mariću jasno ukazano šta može, a šta ne može objaviti.

“Predočili smo mu zakonske odredbe u ovom dijelu i nadam se da neće objaviti imena i prezimena korisnika bilo kojeg vida socijalne pomoći, jer je to sa aspekta našeg zakona prekršaj. Nadam se da neće napraviti takvu grešku, jer ću u suprotnom pokrenuti inspekcijski nadzor i zabraniti takvu vrstu zloupotrebe", kazao je Đokaj.

Da li će novi ministar ipak objaviti lične podatke korisnika raznih vidova pomoći građanima Crne Gore, znaćemo danas. Njegova odluka objavljena na sajtu Ministarstva 21. juna, 18 dana nakon sastanka sa predstavnicima AZLP, pokazuje da se oglušio o upozorenje Agencije. Ili to Marić čika institucije da provjeri hoće li reagovati u skladu sa svojim nadležnostima. Sudeći po izjavama za DN, reagovanje neće izostati, odnosno neće se dopustiti kršenje zakona. Poštovanje propisa trebalo bi da bude cilj i novog ministra. Dakle, na potezu je Marić.

Neće dopustiti kršenje ljudskih prava

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je poručio da će, ukoliko odluka ministra Marića bude realizovana, odnosno ukoliko budu objavljeni lični podaci i podaci socijalne anamneze porodica u teškom materijalnom stanju, odmah reagovati i pozvati državne organe da, u skladu sa jasnom zakonskom procedurom, preduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

"Jer, objavljivanje ovih podataka bilo bi kršenje osnovnih ljudskih prava. U svakom takvom slučaju naša je obaveza da reagujemo", kazao je Numanović.

Novi ministar provjerava stanove za socijalu, varijabilu...

Marić je svojim službenicima, kako piše u nalogu objavljenom 21. juna, ispostavio 31 zahtjev.

Osim socijalnih pomoći, novi ministar je tražio da mu se do danas dostave i podaci o javnim nabavkama, sva rješenja i ugovori o zapošljavanju od onih na neodređeno, do volonterskog rada, svi ugovori za izgradnju objekata za stanovanje za socijalne slučajeve, kao i objekte socijalne i zdravstvene zaštite (npr. dnevni centri, domovi penzionera i sl.), sa pratećom dokumentacijom (uključujući prijave na konkurs i odluke o dodjeli stanova).

Ministar je tražio i sve zahtjeve za dodjelu svih vrsta pomoći fizičkim licima (npr. jednokratne socijalne pomoći, stipendije, pomoć po osnovu elementarnih nepogoda, sve vrste kredita, uključujući i bespovratne, različite dotacije i sl.), sve izvještaje o ocjenjivanju kandidata koji se zapošljavaju, kao i sva rješenja o isplaćivanju varijabilnog dijela zarade zaposlenima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније