Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 05. 2013. 18:16 >> 09:09
1

20 GODINA MATICE

FOTO I VIDEO: Izabrano novo rukovodstvo

Pisac i profesor Dragan Radulović izabran je za novog predsjednika Matice Crnogorske na svečanoj skupštini koja je održana danas na Cetinju i kojom je ujedno obilježen značajan jubilej - 20 godina postojanja Matice. Za Generalnog sekretara Matice izabran je Novica Samardžić.

U svom govoru nakon izbora, Radulović je rekao da mu izbor za predsjednika Matice predstavlja veliku čast, ali ujedno i odgovornost.

„Nastojaću da ukazano povjerenje i opravdam”, poručio je Radulović, koji je govorio i o novom programu rada Matice Crnogorske.

„Nastojali smo uskladiti univerzalne zakone poštovanja ljudskih i građanskih prava koji proističu iz duha liberalne filozofije sa potrebom definisanja jasnih interesa zaštite i unaprjeđenja crnogorskog kulturnog i nacionalnog identiteta”, kazao je Radulović.

 

Članovi Skupštine Matice crnogorske usvojili su jednoglasno program Matice „Crna Gora na Evropskom putu“.

„Ovaj program trezveno i odgovorno sagledava crnogorsku političku i društvenu stvarnost, ukazuje na stranputice  tranzicije koje su ljude učinile sebičnim, grabljivim, na korupciju i kriminal, partiokratiju koja je zamijenila demokartiju, na monopol vlasti koji je izrodio razne deformacije, na nelojalnost dijela opozicije prema državi, na političku nedosljednost i socijalnu neuravnoteženost, na potrebu reforme obrazovanja i zaštitu kulturne baštine. Program upozorava da moramo raskinuti sa istorijskim nasljeđem koje podriva crnogorsku državu, i posebno je fokusiran na identitetska pitanja“, kazao je dosadašnji generalni sekretar Matice Marko Špadijer.

On je istakao i da je Matica crnogorska, koja danas broji preko 700 članova, od 1993. postala prepoznatljiva izdavačka kuća, a takođe je razvila saradnju sa crnogorskim iseljeništvom.

„Novi period u razvoju Matice nastupio je 2008., kada je donesen zakon koji je prihvatio današnji status nevladine organizacije i utvrđene njene društvene obaveze”, istakao je Špadijer.

Suverenost i evropska perspektiva Crne Gore, kazao je, trebalo bi da daju krila Matici da teži najvišim društvenim i kulturnim standardima.

„Evropsku budućnost ne treba shvatiti kao novu religiju, niti kao tehniku zatvaranja poglavlja“, već kao postizanje civilizacijskih standarda i čuvanja identiteta “, poručio je Špadijer.

 

Matica Crnogorska dodijelila je danas povelju Nacionalnoj zajednici Crnogoraca u Hrvatskoj, čiji je predsjednik Radomir Pavićević ukazao na značaj veze te dvije organizacije i istakao da su štampali oko 70 izdanja koja svjedoče o Crnogorcima iz obje države.

„Sve knjige vezane su za događanja crnogorskog naroda i tu nam je Matica bila najbolja veza i pomoć “, rekao je Pavićević.

Dodijeljene su  i zahvalnice donatorima Milanu Mrvaljeviću i Zoranu Mišuroviću, kao i predstavniku crnogorske dijaspore Blažu Sredanoviću.

Skupštinu je pozdravio u predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka Husein Ceno Tuzović, koji smatra da je Matica jedan od stubova formiranja savremenog identiteta naše države.

„Matica baštini civilizacijske vrijednosti koje su se u dugo vremena stvarale na ovom prostoru i Forum Bošnjaka je izuzetno ponosan na dobru saradnju sa Maticom u brojnim projektima”, istakao je Tuzović.

Članovi Skupštine Matice crnogorske usvojili su izvještaje verifikacione komisije, Upravnog  i Nadzornog odbora i Suda časti. Usvojene su izmjene i dopune Statuta Matice.

Izabran je i novi Upravni odbor, čiji su članovi profesor dr Vesna Kilibarda, Ivan Jovović, Goran Stojović i Ilija Despotović.

Svečanoj sjednici Matice prisustvovali su i ministar kulture Branislav  Mićunović, poslanici Skupštine Crne Gore, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, predsjednici drugih crnogorskih opština, naš proslavljeni umjetnik Dimitrije Popović i brojni drugi ugledni gosti.

U okviru programa obilježavanja jubileja 20 godina od osnivanja Matice, u prostorijama ogranka  na Cetinju, ranije danas, Čedomir Drašković je otvorio izložbu izdanja Matice crnogorske za period od 1993. do 2013.

“O kreativnoj senzibilnosti i istraživačkoj posvećenosti redakcijskih timova i uređivačkih autoriteta u štamparsko izdavačkoj produkciji, najbolje govore njeni naslovi, a možda još sugestivnije predmetno posebno osmišljene izdavačke grupacije, edicije i biblioteke, koje istovremeno predstavljaju ubjedljivu programsku sintezu najvažnijih nauma ove mlade, ali istovremeno krovne institucije kulture u Crnoj Gori”, kazao je Drašković.

Izložba je otvorena do 3. juna, a izloženo je preko stotinu izdanja Matice crnogorske različitih tematskih ciklusa, kao što su „Istorijski izvori, „Kultura i istorija”, „Arheologija”, „Crnogorski jezik”, „Crnogorska književnost”, „Crnogorska likovna umjetnost”, „Crnogorsko štamparstvo”, „Nasljeđe”, „Ličnosti i vrijeme”, „Ogledi i studije”, „U očima svijeta i još drugih izdanja”.

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

 

Prilog TVCG:

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније