Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

27. 06. 2016. 16:15 >> 15:56

U VEĆINI OPŠTINA

Kampanja MANS-a: Prijavite korupciju

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) počeće sjutra javnu kampanju tokom koje će obići većinu crnogorskih opština kako bi građane informisali o modelima prijave slučajeva korupcije.

Tokom kampanje MANS će građanima pružiti i pravnu pomoć u vezi podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama prema državnim institucijama u vezi sa ostvarenjem njihovih pojedinačnih prava.

Kako je saopšteno iz MANS-a, tokom kampanje predstavnici te nevladine organizacije (NVO) će u utorak obići većinu primorskih opština, u srijedu Podgoricu, Nikšić i Danilovgrad, dok će u četvrtak i petak biti u gradovima na sjeveru zemlje.

„Građani crnogorskih opština imaće mogućnost da direktno na terenu kontaktiraju predstavnike MANS-a i upoznaju se sa načinima prijave slučajeva korupcije, naročito najnovijih mehanizama kojima se garantuje potpuna zaštita anonimnosti kakva je, recimo, onlajn platforma usahidi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da MANS deceniju građanima pruža mogućnost prijave korupcije telefonskim putem, mejlom, ličnom dostavom, a u novije vrijeme putem društvenih mreža ili posebnih aplikacija na mobilnim telefonima.

U saopštenju se kaže da je toj NVO, od početka rada SOS linije za prijavu korupcije, prijavljeno više od pet hiljada slučajeva, odnosno oko 500 godišnje.

Iz MANS-a su ukazali da građani igraju značajnu ulogu u otkrivanju korupcije.

„A kolika je njihova stvarna moć možda najilustrativnije pokazuje slučaj Zemljoradničke zadruge Grahovo i hapšenja odgovornih u tom predmetu, u kojem je tužilaštvo procijenilo da je šteta deset miliona eura. Slučaj je MANS-u prijavljen anonimno, a nakon sveobuhvatnog istraživanja i prukupljanja dokumentacije podnijeli smo krivičnu prijavu, koja je i procesuirana“, saopštili su iz MANS-a.

Oni su poručili da kampanjom žele još jednom da ukažu da građani najznačajnije mogu da doprinesu efiksanijoj borbi protiv korupcije, koja zahvata sve pore društva, „a čiju cijenu plaćaju oni, i to kroz niže plate i penzije, nedovoljnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, loš obrazovni sistem i skuplje račune za različite vrste usluga“.

„Predstavnici MANS-a će ove sedmice građanima ponuditi i pravnu pomoć kada je u pitanju podnošenje zahtjeva za slobodan pristup informacijama u vezi njihovih pojedinačnih prava, tako što će ih, ne samo informisati o institutu slobodnog pristupa informacijama, već na licu mjesta ponuditi šablone u kojima će unijeti svoje zahtjeve, a mi ih dalje podnijeti nadležnim državnim organima“, objasnili su iz MANS-a.

Oni su pozvali građane da u svojim gradovima kontaktiraju njihove predstavnike i upoznaju ih sa konkretnim slučajevima korupcije, kako bi ih procesuirali ka nadležnim institucijama.

Građani korupciju i druga kršenja zakona mogu prijaviti na telefone 020 266 326 i 069 446 094, putem mejla na mans@t-com.me, ili putem sajta na www.prijavikorupciju.me.

Kampanju povećanja učešća građana u borbi protiv korupcije i kršenja zakona podržale su ambasade Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније