Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

27. 06. 2016. 16:54 >> 16:36

CGO U UNIVERZITETU

"Reforme slabe akademski dijalog"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je zabrinut povodom dosadašnjeg načina sprovođenja reformi na Univerzitetu Crne Gore (UCG), koji, kako su saopštili, vidljivo slabi, inače nerazvijen, akademski dijalog zasnovan na argumentima i uvažavanju različitosti.

Kako su kazali, Zakon o visokom obrazovanju i prateći propisi prepoznaju ravnopravno dva modela studiranja 3+1+1+3, kao i 4+1+3, dok su izuzete su samo one fakultetske jedinice UCG koje obrazuju određene profesije (medicina, farmacija, arhitektura), a koje su od svog osnivanja organizovane u skladu sa relevantnom evropskom regulativom, i gdje su prihvaljivi modeli studiranja 5+0+3 i 6+0+3.

"Prinudno uvođenje modela studiranja 3+2+3 na UCG ne može biti pravdano redovnim procesom reakreditacije. To nije ni zahtjev koji se uspostavlja kroz reakreditaciju niti u samoj Evropskoj uniji to postoji kao jedini propisani model. Preciznije, u evropskom prostoru visokog obrazovanja postoje različiti modeli studiranja po šemama: 3+2+3, 4+1+3, 5+0+3 i nema ničeg spornog da se i Crna Gora opredijeli za više opcija, naročito ako imamo potvrdu tržišta rada odnosno poslodavaca da model 4+1+3 daje traženo obrazovanje", saopšteno je iz CGO.

U toj NVO smatraju da je rukovodstvo UCG, ukoliko je procijenilo da reforma treba da ide u tom pravcu, moralo prvo inicirati izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, Statuta UCG, ali i brojnih podzakonskih akata.

"Umjesto toga, neobičajeno grubo za jednu akademsku instituciju pokušava se nametnuti rješenje koje je ne samo nezakonito već i upitno sa stanovišta dalje zapošljivosti kadra koji će sa produkovati po novom sistemu. Primjer Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) je ilustrativan jer ogoljava stvarni demokratski i akademski kapacitet rukovodstva UCG, odnosno jasno ukazuje da je svaka rasprava o tom pitanju na UCG nepoželjna ili unaprijed režirana tako da vodi ka pukom odobravanju modela na kojem insistira rukovodstvo UCG, čak i kad se suoči sa veoma ozbiljnom kontra-argumentacijom", navodi se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje, naglasivši da je "odluka kojom rukovodstvo UCG izopštava PMF iz procesa reformi i pripreme za reakreditaciju je skandalozna."

 CGO je pozvao rukovodstvo UCG da obezbijedi kvalitet i punu inkluzivnost raznovrnosti akademskih stavova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније