Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

27. 06. 2016. 17:46 >> 17:36

PREDSTAVNICI NVO I PARTIJA

Potpisana rezolucija o problemu narkomanije

Predstavnici studentskih i nevladinih organizacija i političkih partija potpisali su danas Rezoluciju mladih o problemu bolesti zavisnosti od droga, koja će, kako je saopšteno, biti korišćena kao glas mladih za rješavanje tog sveprisutnijeg problema u crnogorskom društvu.

Rezoluciju su potpisali predstavnici mladih Socijaldemokratske partije, Građanskog pokreta URA, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, organizacija Juventas, Link, CAZAS, Korak, MAPSS, Unije srednjoškolaca Crne Gore, Aegee, Studenata za slobodu.

Rezolucija je potpisana u okviru kampanje “Pruži podršku, a ne kažnjavaj!“, koju sprovode nevladine organizacije (NVO) Juventas u Link u partnerstvu sa Studentima za slobodu, NVO 4Life i Mladim liberalima Crne Gore, prenosi Mina.

Rezolucijom je predviđeno da politika o drogama i njeno sprovođenje, moraju biti usmjereni ka unaprjeđenju zdravlja osoba koje koriste droge, kao naizostavnom segmentu unaprijeđenja javnog zdravlja Crne Gore.

Programska direktorica programa za smanjenje štete NVO Juventas, Tijana Žegura, ukazala je na problem nedostatka kapaciteta za liječenje maloljetnika koji koriste droge, ističući da u Crnoj Gori ne postoji psihijatar za osobe mlađe od 18 godina.

„U Crnoj Gori, kad nam dođu u servise osobe mlađe od 16 godina, i traže bilo kakav vid podrške, nemamo gdje da ih uputimo. Ne postoji sistem koji može da prihvati maloljetne osobe“, kazala je Žegura u PR Centru.

Predstavnik organizacije Crnogorski studenti za slobodu, Slobodan Franeta, ocijenio je da je Rezolucija poželjna i da mora doći do mladih.

„Veliki broj mladih danas nije uspio doći, vjerovatno iz nezainteresovanosti. Sigurno je da ako zatvaraju oči pred ovim problemom, ostavljaju jednu generaciju ljudi iza sebe, i nastavljaju kao da problem ne postoji“, naveo je Franeta.

Izvršni direktor NVO 4Life, Saša Mijović, ocijenio je da je "sistem izdao mlade".

„Sistem je izdao sve. Sistem je izdao samog sebe. Više niko o nikome ne vodi računa. Svi su prepušteni samima sebi. Nema sistemskog prostupa rješavanja ovog problema“, istakao je Mijović.

Izvršni direktor NVO Link, Dražen Žegura, smatra da je država zakazala kada su u pitanju tretmani liječenja osoba koje koriste droge.

„Jedan primjer je Kakaricka gora, gdje servis liječenja nije dostupan svima koji žele. Drugi primer je metadonski centar u Podgorici, koji takođe nije dostupan svima. A treći primjer je liječenje zavisnika koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora“, naveo je Žegura.

Predsjednik Mladih liberala Crne Gore, Amar Borančić, ocijenio je da je Rezolucija značajana jer će, kako je naveo, podići problem zloupotrebe droga na agendi mladih iz političkih stranaka i pomoći da se programi reformišu.

„Rezolucija sadrži ključne pojmove koji će pomoći svakome od nas da u smislu svojih programskih odrednica usmjerava svoje dalje djelovanje“, naveo je Borančić.

Rezolucijom je predviđeno obezbjeđenje poštovanja ljudskih prava osoba koje koriste droge u svim segmentima društva, smanjenje stigme u diskriminacije prema osobama koje koriste ili su ranije koristile droge, kao i obezbjeđenje liječenja, psihosocijalne podrške, smanjenja štetnih posljedica, rehabilitacije i resocijalizacije maloljetnim osobama.

„Rezolucijom je predviđeno obezbjeđenje održivosti postojećih programa smanjenja štetnih posljedica usljed korišćenja droga, i dostupnosti i besplatnosti liječenje i rehabilitacije svima kojima su potrebni, uključujući te programe u zatvorima“, navodi se u tom dokumentu.

Prioritetno razvijanje i obezbjeđenje održivosti programa resocijalizacije i psihosocijalne podrške u odnosu na visoku stopu recidivizma u Crnoj Gori, kao i prioritetno izdvajanje budžetskih sredstava za sprovođenje Strategije za sprječavanje zloupotrebe droga 2013-2020 takođe su predviđeni Rezolucijom.

Rezolucijom je predviđena i prioritena primjena evropskih dokumenata koje je potpisala Crna Gora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније