Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

28. 06. 2016. 15:01   >>  16:01

ZDRAVIJE I JEFTINIJE

Podići kulturu vožnje bicikla

U Pogorici je potrebno podići kulturu vožnje bicikla koja je nezadovoljavajuća, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, navodeći da je biciklista slabiji član u saobraćaju kojeg treba čuvati.

On je na konferenciji za medije „Promocija biciklističke infrastrukture i bezbjednosti u saobraćaju ocijenio da u Podgorici raste broj biciklista.

Drobnič je ukazao da je biciklizam dobar za zdravlje i da pomaže u očuvanje prirode i štedi novac.

Drobnič je naveo da Delegacija podržava napore koje je Glavni grad uložio da proširi mrežu biciklističkih staza u Podgorici.

„To mijenja sliku grada na bolje i unapređuje kvalitet života koji nudi Podgorici“, poručio je Drobnič.

Drobnič je naveo da su napravljene staze preduslov za razvoj biciklizma.

„Potrebno je podići kulturu vožnje bicikla koja je nezadovoljavajuća. Sad kad raste infrastruktura treba paralelno da raste i kultura. Kada se ide van grada, osjeti se da vozači još nijesu svjesni da je biciklista slabiji član u soabraćaju i da ga treba čuvati“, rekao je Drobnič.



Menadžer Glavnog grada Podgorica, Drago Đeković, podsjetio je da su za oko godinu izgrađena dva koridora i dodao da je planirana izgradnja još tri.

„Gradska uprava, s gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem, do kraja ovog njegovog mandata ima čvrstu namjeru da izgradi svih pet koridora i učini Podgoricu gradom koji je prijemčiv za ovakvu vrstu saobraćaja“, rekao je Đeković.

Šef saobraćajne policije Podgorica, Darko Đukić je, govoreći o bezbjednosti biciklista u saobraćaja, kazao da podgorička policija stavlja naglasak na preventivnim aktivnostima i radi na edukovanju građana o važnosti tog pitanja.

On je saopštio da su biciklisti, pored pješaka, jedni od najugroženijih učesnika u saobraćaju.

Đukić je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju mjere bezbjednosti i zakonskih propisa i obaveza, naročito u noćnim satima.

Blažo Crvenica iz nevladine organizacije Biciklo.me smatra da je Podgorica grad koji je idealan za biciklizam.

„Nadamo se proširenju biciklističkih staza i u prigradskim naseljima“, naveo je Crvenica i pozvao sve da voze bicikl.

Na konferenciji je predstavljen TV spot o bezbjednosti u saobraćaju koji je za potrebe Glavnog grada Podgorice producirao EU Info Centar.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније