Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z. [ Mina ]

28. 06. 2016. 16:45 >> 16:26

NIKŠIĆKA BOLNICA

Za rekonstrukciju urologije 175 hiljada eura

U rekonstrukciju Odsjeka urologije nikšićke Opšte bolnice, koja će početi 15.jula, biće uloženo oko 175 hiljada eura, koje je obezbijedila ambasada Sjedinjenih Američkih država (SAD) u Crnoj Gori, dok će izvođač radova biti albanska firma BST iz Tirane.

Direktor nikšićke Opšte bolnice doktor Ilija Ašanin kazao je da je taj projekat izabran na konkursu američke ambasade, koja je odredila i izvođača radova, a da će u drugoj fazi biti rekonstruisan i Odsjek za oftamologiju koji se nalazi na istom spratu sa urologijom.

Nakon završetku radova planiranih za 90 dana, Odjeljenje urologije imaće najsavremenije standarde za boravak pacijenata, centralni razvod gasova u svim sobama, kiseoničke-bolesničke setove iznad svakog kreveta u kojima se nalaze svi priključci za urgenta reagovanja, koje sada u crnogorskom zdravstvu, izuzev Intenzivne njege, jedino ima zgrada Internog odjeljenja u Nikšiću.

Odjeljenje urologije je po svojim rezultatima jedno od najprestižnijih u Crnoj Gori na kome se godišnje uradi oko 425 operacija u opštoj anesteziji, a godišnje liječi više od 5,5 hiljada pacijenata.

Prema riječima Ašanina, u Opštoj bolnici je više od 80 odsto smještajnih kapaciteta dovedeno do apartmanskog nivoa, tehnološki i kadrovski je osavremenjena, što je za uslove u Crnoj Gori „ visok standard koje je obezbijedio menadžment te zdravstvene ustanove“ .

Kao pokazatelj realizovanog, Ašanin je naveo, brojne projekte, među kojima su i, izuzev spoljnog izgleda, nanovo urađene zgrade Psihijatrije i Internog i neurološkog odsjeka, rekonstruisan ambulantni dio Odsjeka za oftomatologiju, urologiju, otorinolaringologiju, završeni radovi na dvije nove ambulante za potrebe ginekologije i akušerstva i nabavljena nova oprema.

”Ovo je samo nastavak naših aktivnosti kojjima želimo da pacijentima pružimo što bolje uslove i smještaj. Uspijevamo da stvaramo sve bolje uslove i Opšta bolnica je jedna od najuređenijih u Crnoj Gori”, rekao je Ašanin na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Govoreći o daljim planovima, Ašanin je najavio da će biti raspisan tender za potpunu adaptaciju Operacionog bloka, koji i sada ima dobre uslove za rad.

Nikšićka bolnica prepoznata je kao ustanova čiji je menadžment nabavio opremu uglavnom iz donacija, pa će biti obezbijeđen i videogastroskop za snimanje želudca, vrijednosti 41,4 hiljade EUR, kao i dva takozvana strujna noža u operacionoj sali, vrijednih po 9,8 hiljada EUR.

U nikšićkoj bolnici od 2010.godine, kako ističe doktor Ašanin, postignut je zlatni standard u medicini, što znači da na dežurstvima iz internih oblasti dežura isključivo specijalista internih oblasti, dok su ranije na Internom odjeljenju zbog nedostatka kadra dežurali i ljekari iz drugih zdravstvenih grana.

Govoreći o kadrovskoj situaciji, Ašanin je precizirao je da je Opšta bolnica 2008.godine imala 30 specijalista, a danas 51, dok je na specijalizaciji 21 ljekar.

„U narednoj godini raspisaćemo još 15 specijalizacija za šta imamo saglasnost Ministarstva zdravlja, što dovoljno govori koliko se vodi računa o najvažnijem - da Nikšić ima veliki broj specijalista i subspecijalista kako bi u svom gradu mogli da dobiju kvalitetnu zdravstvenu uslugu“, ukazao je Ašanin.

On je rad u pojedinim službama ilustrovao i brojkama, koje kazuju da je urađeno 33.610 ultrazvučnih pregleda, 5.176 CT snimanja, odnosno je da je od 2008.godine na skeneru obavljeno 61.104 pregleda, što pokazuje da se na taj način "pregledao skoro svaki Nikšićanin".

Prema njegovim riječima, prošle godine urađeno je i 986.136 laboratorijskih analiza i danas više nema lista čekanja na snimanja dužih od mjesec.

Ašanin je podsjetio da je po izboru Ministarstva zdravlja nikšićka Opšta bolnica ušla u postupak akreditacije – ocjenjivanja kvaliteta rada i trebala bi brzo biti prava akreditovana zadravstvena ustanova u Crnoj Gori po evropskim standardima.

Preporuka za takvu akreditaciju, kako je kazao, je da ustanova ima bolje uslove, opremu i dovoljno kadra za pružanje kvalitetnije zdravstvene zaštite za osiguranike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније