Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z. [ Mina ]

28. 06. 2016. 23:47 >> 23:34

MEHANIZMI ZAŠTITE

Što više edukovati o zaštiti od diskriminacije

Edukovanje što većeg broj osoba zaduženih za zaštitu od diskriminacije i informisanje stručne i opšte javnosti, neophodno je za podizanja nivoa znanja o mehanizmima pravne zaštite osnovnih ljudskih prava građana, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović.

On je, na otvaranju dvodnevne regionalne konferencije na temu pravne zaštite u borbi protiv diskriminacije u Jugoistočnoj Evropi, kazao da ljudska prava nijesu apstrakna kategorija i da svi uživaju ista prava.

„Ljudska prava i slobode pripadaju svakom od nas i nužan su sastavni i konstitutivni dio pravnog poretka“, istakao je Numanović.

Svijet se, kako je dodao, prihvatio ljudskih prava u čijem temelju stoji pojedinac.

„Ne možemo govoriti o slobodi, ako svi nijesu jednako slobodni. Ako pojedinac ne može ispuniti svoju ljudsku sudbinu, teško da bi mogao uticati na veliku sudbinu svijeta“, poručio je Numanović.

On smatra da je, u cilju uživanja jednake zaštite prava, neophodno preduzimati zakonodavne aktivnosti u unaprjeđenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, promovisati antidiskriminatorno ponašanje i praksu, sprovoditi informativne i medijske kampanje.

„Vrlo je značajno edukovati što veći broj osoba koje su zadužene za zaštitu od diskriminacije i informisanje stručne i opšte javnosti, u cilju postizanja većeg stepena znanja o mehanizmima pravne zaštite osnovnih ljudskih prava naših građana”, poručio je Numanović.

Kako je dodao, usvojeni su važni zakoni koju regulišu oblast zaštite od diskriminacije, čiji je predlagač bilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Numanović je kazao da očekuje da će zaključci, nakon dvodnevnog rada, doprinijeti daljem unaprjeđenju politike antidiskriminacije i jednakih mogućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније