Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z. [ Mina ]

29. 06. 2016. 20:52 >> 20:36
1

FORUM PROGRES TRAŽI

Formirati odbor za inkluziju LGBT osoba

Nevladina organizacija (NVO) LGBT Forum Progres pozvala je predsjednka Skupštine, Darka Pajovića da podrži formiranje privremenog Odbora za društveno prihvatanje LGBT osoba, kako bi se ubrzala implementacija politike te zajednice i ojačala kontrola funkcija parlamenta.

Izvršni direktor te NVO, Stevan Milivojević je danas razgovarao sa Pajovićem na sastanku koji je predsjednik parlamenta organizovao sa predstavnicima civilnog društva.

Milivojevć je, kako je saopšteno iz LGBT Foruma progres, istakao da je dijalog parlamenta i civilnog društva izuzetno važan za razvoj Crne Gore.

“Iako i dalje ima mnogo onih koji osporavaju ulogu i značaj, posebno istučući nedostatak legitimiteta, prvenstveno mislim na izborni, NVO su ključni subjekti za pravovremeno prepoznavanje društvenih problema, korupcije i opstrukcija u vladavini prava”, kazao je Milivojević.

On je naveo da je zbog toga važno da se susret sa Pajovićem konstruktivno iskoristi i pruži dodatan, potreban, impuls za kvalitetniju realizaciju utvrđenih nacionalnih interesa, prioriteta i politika.

„Očekujemo, vjerujem svi, i od predsjednika Skupštine da ovaj susret bude puno više od formalnosti, protokola, dobrog običaja, političke ili liderske promocije“ kazao je Milivojević.

On je poručio da očekuje da stavovi civilnog društva budu ozbiljno saslušani, razmotreni i da se pristupi, što je najvažnije, korekcijama na koje, shodno svojim nadležnostima, Skupština ima pravo.

„Predstavnik LGBT Forum Progres pozvao je Pajovića da, lično i profesionalno, podrži obrazovanje, shodno Poslovniku Skupštine, posebnom odlukom Skupštine, formiranje privremenog Odbora za društveno prihvatanje LGBT osoba u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Pojašnjava se da bi se tom odlukom utvrdio jasan zadatak, odredio sastav tog odbora i rok za izvršenje zadatka.

“Predloženo je da to bude rok od tri godine. Ovo je krajnje neophodno, jer već dvije godine zaredom bilježi se stagnacija i nazadovanje u realizaciji vladine nacionalne LGBT politike”, kaže se u saopštenju.

To, kako se navodi, registruju i svi ozbiljni međunarodni - zvanični, vladini i nevladini izvještaji.

„Pristup ovom pitanju na ovaj način unaprijedio bi društvenu pažnju na bezbjednost, prihvatanje i budućnost LGBT osoba u Crnoj Gori i konačno bi se ostvarila kontrolna funkcija Skupštine“, rekao je Milivojević.

On je podsjetio da je kroz dosadašnje faze pristupanja i realizacija članstva Crne Gore u brojnim međunarodnim savezima i asocijacijama usvojen značajan broj akata Skupštine, kojima je potvrđena privrženost države i parlamenta, ne samo tim procesima, već i vodećim vrijednostima današnjice.

„S tim u vezi Milivojević je predložio i iskazao očekivanje, prvenstveno od predsjednika Skupštine, da podrži i inicira usvajanje posebnog akta Skupštine u formi rezolucije ili deklaracije o društvenom prihvatanju i kvalitetu života LGBT osoba u Crnoj Gori", naveli su iz LGBT Foruma Progres.

Oni smatraju da bi tim aktom građanima Crne Gore, koji su pripadnici LGBT zajednice, Skupština iskazala poštovanje, potvrdila značaj njihove ustavne i životnostvarne ravnopravnosti, pozvala na prekid nasilja i diskriminacije i osnažila ukupan društveni dijalog o prevazilaženju tradicionalističkih uvjerenja i otpora prema ravnopravnosti i bezbjednosti LGBT osoba u Crnoj Gori.

LGBT Forum Progres inicirao je, kako dodaju, da, u istom kontekstu, Skupština usvoji Zakon o životnom partnerstvu koji je uradio tim pravnih i drugih stručnjaka.

"Kvalitetno i sadržajno obrazloženje predloga ovog zakona precizira nesporan javni interes, razloge za donošenje jednog ovakvog akta, ustavni osnov, usaglašenost sa tekovinama evopske unije i ratifikovanim međunarodnim ugovorima", istakli su iz LGBT Foruma Progres.

Pajoviću je, zbog izražene diskriminacije i brojnih barijera i opstrukcija koje u svom životu i radu imaju članovi LGBT zajednice u LGBT Forumu Progres, saopšteno da je nephodno da se predloženi zakon donese po skraćenom postupku.

"Jer dalje nedonošenje ovog zakona prouzrokuje brojne štetne posljedice i priznaje se diskriminacija", poručili su iz LGBT Foruma Progres.

Milivojević je, kako se navodi, naglasio da je poseban kvalitet tog zakona u tome što objedinjuje institut životnog partnerstva za sve osobe u Crnoj Gori, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.

„Znači, inkluzivan je i time je manje razloga za društvene i političke otpore. Uvjereni smo da smo odabrali najkvalitetniji pristup i model“, zaključio je Milivojević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније