Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z. [ Mina biznis ]

29. 06. 2016. 22:39 >> 22:25

BOLEST GOVEDA

Ministarstvo: Spriječiti pojavu kvrgave kože

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) donijelo je izmjene i dopune Instrukcije za obavezno postupanje u cilju sprječavanja pojave i širenja naročito opasne zarazne bolesti kvrgave kože na teritoriji Crne Gore sa područja Srbije.

Ministarstvo je izmjene i dopune Instrukcije donijelo na predlog Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U saoptenju MPRR podsjeća se da je osnovna instrukcija donijeta 9. juna 2016. godine, nakon pojave prvog slučaja bolesti kvrgave kože u Srbiji, a u cilju spriječavanja širenja te opasne bolesti sa teritorije Srbije.

Iz Ministarstva su naveli da je razlog izmjena i dopuna činjenica da se od tog datuma u Srbiji bolest kvrgave kože proširila i na druga područja koja u osnovnoj instrukciji nijesu navedena.

“U dopunjenoj instrukciji su još preciznije definisani uslova uvoza i tranzita pošiljki koje se prevoze preko teritorije Srbije prije ulaska u Crnu Goru”, saopštili su iz MPRR.

Iz tog Vladinog resora kazali su da je na teritoriji Srbije, u opštini Bujanovac u Pčinjskom okrugu, kod goveda 8. juna potvrđena bolest kvrgave kože.

Iz Ministarstva su dodali da se ta bolest do 28. juna proširila i na područje Jablaničkog i Zaječarskog okruga.

“Obzirom na visok rizik da se bolest prenese na teritoriju Crne Gore, naročito prometom goveda i prozvoda od goveda, Instrukcijom su propisane zabrane uvoza goveda i proizvoda porijekom od goveda kojima se ova bolest može prenijeti u Crnu Goru iz pojedinih okruga Srbije”, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da su propisani obavezni dodatni uslovi za uvoz goveda za klanje i proizvoda od goveda iz područja koja se trenutno ne smatraju ugoroženim od pojave te bolesti, kao i uslovi koje mora ispunjavati prevozno sredstvo i druge mjere u cilju eliminisanja navedenog rizika.

“Propisane su i instrukcije za obavezno postupanje granične veterinarske inspekcije, subjekata u poslovanju hranom i ovlašćenih veterinara koji vrše pregled goveda prije i poslije klanja”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove konstatno prati epizootiološku situaciju u regionu i pravovremeno preduzima odgovarajuće mjere u cilju sprječavanja pojave i širenja te bolesti na teritoriju Crne Gore.

Instrukcija se nalazi na sajtu MPRR.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније