Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 06. 2016. 20:39   >>  20:21 2

"ŽELE DA DISKREDITUJU UCG"

Profesori i dekani: Reforme štete studentima

Reorganizacija Univerziteta Crne Gore, rad univerzitetskih organa, autonomija, te racionalizacija na studijskim programima, samo su neke od primjedbi koje su iznijete na okruglom stolu na Prirodno-matematičkom fakultetu, na kojem su diskutovali profesori i dekani sa više fakulteta UCG. Na njihove izjave reagovali su iz Rektorata Univerziteta CG, porukom da se tako omalovažavju ozbijni reformski zahvati koji se sprovode.

Kad je započeta reforma visokoškolskog obrazovnog sistema, većina fakulteta se izjasnila za model studija 4+1. Taj sistem se održao samo na Prirodno-matematičkom i Građevinskom fakultetu. Međutim, u susret akreditaciji za 2017, predložen je model 3+2+3 za sve studijske programe Univerziteta Crne Gore.

Neki profesori smatraju da to šteti studentima.

"Sistem 3+2 tjera studente bez potrebe na pet godina. I to će još morati da plate te dvije godine prema današnjim cijenama, a to je četiri hiljade eura", kazao je Profesor Građevinskog fakulteta Radenko Pejović.

"Ako bi išli na 4+1 dobili bi jednog studenta koji je završio sonovne studije sa četiri godine, a koji je prihvatljiv na više poslovnih jedinica, posebno iz pedagoške struke matematika biologija", smatra profesor Metalurško-tehnološkog fakulteta Dragoljub Blečić.

Dekanica PMF-a Žana Kovijanić kaže da nije bila pozvana na sastanak rektorskog kolegijuma, niti je taj fakultet, kao svi drugi, dobio zvanične formulare za akreditaciju.

"Ali PMF je došao do tih formulara i popunio ih i danas će biti proslijeđeni", rekla je Kovijanić.

Iako su bili pozvani, okruglom stolu nijesu prisustvovali predstavnici uprave Univerziteta CG, što generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete Tatjana Bečanović tumači kao izbjegavanje dijaloga.

"Na Univerzitetu je zavedena diktatura, to nije nikakva tajna. Crnogorsko društvo je upoznato sa tim problemima. Reforma Univezriteta sprovodi se uz potpuno odsustvo dijaloga, samo se izdaju naređenja šta i kako treba", kazala je Bečanović.

Drugačije mišljenje o radu Univerziteta iznio je i predsjednik Naučnog odbora UCG, Vladimir Pešić.

"Kad se Univerzitet do prije nekoliko godina nalazio na 12.000. mjestu u svijetu, zajedno sa UDG-om i ostalim, nikome nije smetalo. Danas kad je pozicija Univerziteta bolja, a to je jasno utvrditi, jer možete otići da utvrdite na kom se mjestu nalazi Univerzitet, a što je rad ove Uprave u posljednjih 22 mjeseca, nema praktično dana u medijma da se ne pojave neki dušebrižnici", poručio je Pešić.

Zaključke okruglog stola, učesnici će uputiti Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

"UCG se koristi za promociju partijskih kadrova"

Na izjave Bečanović i ostalih učesnika okruglog stola reagovali su iz Rektorata Univerziteta Crne Gore.

"Umjesto da se bavi pitanjima koja su joj data u nadležnosti lex specijalisom, a to je kontrola zloupotrebe u zapošljavanju i finansijama u predizborne svrhe, profesorica Tatjana Bečanović se stavila u ulogu vrhovnog arbitra reformskih procesa na Univerzitetu i odlučila da sa grupom istomišljenika napravi tzv okrugli sto radi omalovažavanja ozbijnih reformskih zahvata koji se sprovode na Univerzitetu, kao i diskreditacije te ustanove", navodi se u saopštenju.

Poručili su da UCG čvrsto ostaje opredijeljen za svoj put evropskih reformi i unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja i nauke, čime se odavno trebalo pozabaviti, "bez obzira na evidentno prekoračenje zakonskih ovlašćenja kontrolora URA-e i politikanstvo pojedinaca, u cilju očigledno već započete kampanje".

U Rekotratu smatraju da je organizovanje okruglog stola posvećenog stanju na UCG, očigledan čin politizacije Univerziteta i njegove zloupotrebe u predizborne svrhe.

"Ne sporeći pravo, niti potrebu da se razgovara o stanju na UCG i rezultatima reforme koja je u toku, pa ni pravo univerzitetskim nastavnicima da se politički angažuju, ipak smatramo neprimjerenim da se nacionalna visokoškolska institucija koristi za promociju partijskih kadrova i njihove predizborne aktivnosti", kazali su iz Rektorata UCG.

U Rekotoratu smatraju nedopustivim da se od strane URA-e imenuju partijski povjerenici na fakultetima Univerziteta Crne Gore, koji, kako ističu, imaju zadatak da prate dešavanja na fakultetima, organizuju promotivne aktivnosti i pokušaju da pridobiju što veći broj studenata.

"Na osnovu informacija sa univerzitetskih jedinica, do sada su određeni povjerenici na Filozofskom, Filološkom, Prirodno-matematičkom fakultetu, Elektrotehničkom i Građevinskom fakultetu. Upozoravamo da se ovakvim aktivnostima narušava autonomija Univerziteta i uvodi praksa partijskog djelovanja, koja je nespojiva sa karakterom i misijom visokoškolske ustanove u društvu", saopšteno je iz Univerziteta CG.

(Prilog: Aida Rastoder, TVCG)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније