Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

30. 06. 2016. 23:27 >> 23:09

OCJENA NVO

Uvesti princip afirmativne akcije u SPUCG

U rad Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) potrebno je uključiti predstavnike Roma i osoba sa invaliditetom, ocijenile su nevladine organizacije (NVO) koje se bave problemima tih populacija.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i NVO Roma restart danas su zatražile od Studentskog parlamenta UCG-a da uključi predstavnike studenata s invaliditetom i Roma u rad tog tijela.

Izvršna direktorica UMHCG, Marina Vujačić i predsjednik organizacije Roma restart, Almir Tahiri, naveli su u saopštenju da je njihovo uključivanje u rad Studentskog parlamenta UCG izuzetno važnom, prenosi Mina.

„Te dvije grupe studenata se još, uprkos zakonskim propisima i povoljnostima, suočavaju sa brojnim barijerama u toku procesa obrazovanja i studentskog učešća i studentskog života generalno, poput stereotipa i predrasuda o njihovim pravima i mogućnostima, nedostatka mentorkse podrške, i drugih servisa podrške poput asistencije u nastavi, nepristupačne literature i slično“, kaže se u saopštenju.

Navodi se je poseban i najznačajniji problem na koji nailaze studenti s invaliditetom nepristupačnost univerzitetskih jedinica.

Vujačić i Tahiri smatraju pokretanje inicijativa i stavljanje u fokus tih pitanja, kao i njihovo kontinuirano rješavanje, jedino mogućim kroz učešće studenata s invaliditetom i Roma u rad izvršnih organa SPUCG.

Oni su podsjetili da zakoni o visokom obrazovanju i o manjinskim pravima i slobodama prepoznaju princip afirmativne akcije koji podrazumijeva uvođenje posebnih mjera koje su usmjerene na stvaranje uslova za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštite prava osoba koja su po bilo kom osnovu u nejednakom položaju u obrazovanju.

Vujačić i Tahiri smatraju da je veoma važno princip afirmativne akcije uvesti i u rad Studentskog parlamenta, i to prije izbora za predstavnike u SPUCG u oktobru.

Oni su pozvali Studentski parlament da to učini po principu pozitivnog zakonodavstva, uključujući i Ustav Crne Gore.

Vujačić i Tahiri ocijenili su da studenti Romi i s invaliditetom nemaju jednake mogućnosti i često, zbog nepovoljnijeg položaja u kojem se nalaze i predrasuda i stereotipa koje nerijetko njihovi vršnjaci i nastavno osoblje imaju u odnosu na njih, nijesu u ravnopravnoj mogućnosti, niti su dovoljno osnaženi da se kandiduju na izborima.

„U tom smislu, uvođenje principa afirmativne akcije i uključivanje po jednog studenta iz ove dvije populacije u radu SPUCG smatramo korisnim i za rad parlamenta, ne samo studenata iz ove dvije populacije“, poručili su Vujačić i Tahiri.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније