Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

30. 06. 2016. 17:32 >> 17:18

REFORME NA UCG

Master studije na budžetu

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) usvojio je danas reformisanu strukturu svih studijskih programa Univerziteta Crne Gore. Jedna od izmjena je da će se studenti magistarskih studija finansirati iz budžeta.

Rektorka UCG, Radmila Vojvodić, kazala je nakon sjednice Senata da je to veliki iskorak u odnosu na „višegodišnje oklijevanje da u punom standardu odlučimo, prepoznamo, mjerimo, što je najvažnije, u referencama i znanju naših studenata na prostoru evropskog visokog obrazovanja“. 

„I, tražeći ono znanje, onaj kvalitet znanja, koji će i našem društvu i tržištu i našim specifičnostima u društvenom razvoju, našim strateškim društvenim i privrednim opredjeljenjima, značiti taj kvalitativni korak, značiti put ka onom što jeste ideal i što jeste misija svakog Univerziteta, a to je društvo znanja“, rekla je Vojvodić. 

Prema njenim riječima, to se radi prije svega na korist studenata, kvaliteta znanja i održivosti državnog Univerziteta. „I sa velikom odgovornošću da se međunarodno akreditujemo 2017. godine, prepoznajući i stajući rame uz rame sa evropskim univerzitetima.

„Današnjim činom visokog saglasja oko svih standarda za koje ćemo se boriti u narednom periodu, treba reći da smo odagnali i sumnje, vrlo neprijatne harange, kvalifikacije, upotrebu medijske mašinerije, politizaciju, politikanstvo u, nažalost, sveprisutne predizborne svrhe i da mogu reći i pred studentima i pred njihovim roditeljima i pred građanima Crne Gore da državni Univerzitet ide ka novom petogodišnjem sistemu studiranju u borbi za dobro zanje i dobar kvalitet studija“, navela je Vojvodić.

Predsjednik Studentskog parlamenta UCG, Miloš Pavićević, kazao je da su studenti zadovoljni jer su riješena sva sporna pitanja i nedoumice koje je studentska populacija imala od trenutka kada je postalo jasno da će Univerzitet promijeniti svoju poziciju u susret reakreditaciji 2017. godine. 

Kako je naveo, dosta toga promijenilo se od prvog dana započete reforme do danas, kada je i konačno definisana pozicija sa koje će UCG krenuti u reakreditaciju. 

„U prvom redu tu mislim na finansiranje osnovnih i magistarskih studija koje će biti na teret državnog budžeta, što je jedno od pitanja koje je bilo vrlo značajno za studente, odnosno nedoumica koja se pojavila u finansiranju master studija, a koja je otklonjena kako današnjim usvajanjem pomenutog dokumenta, tako i Strategijom visokog obrazovanja za period 2016-2020. godina“, kazao je Pavićević. 

Prema njegovim riječima, ono što je veoma značajno, uz definisanje činjenice da će master studije biti na budžetu, uz mogućnost da i dio doktorskih studija bude na budžetu, jeste i odnos budžetskih i samofinansirajućih studenata koji će biti 80 odsto u korist budžetskih.

„Veoma smo zadovoljni zbog činjenice da je definisan i prelazni period za studente koji studiraju po važećem sistemu studija i koji će studije, i osnovne i specijalističke, završiti pod uslovima i na način kako su započeli“, rekao je Pavićević. 

On je ocijenio veoma značajnim i to što će se pristupiti izmjeni zakonskih i podzakonskih akata, kako onih koji regulišu zapošljavanje svršenih studenata, tako i onih akata koji se tiču studentskog standarda, a koji su veoma značajni za studentsku populaciju. 

UCG je, smatra Pavićević, danas donio istorijsku odluku, definisao svoju poziciju za narednih pet godina, a možda i za mnogo duži period. 

„I, vjerujem, dobio mnogo veći kvalitet studija nego što je to danas slučaj, prvi put dobio praktičnu nastavu u svojim kurikulumima. Takođe, dobili smo interdisciplinarne studijske programe, veći kvalitet neuporedivo na magistarskom nivou studija, module, sve ono što je sada nedostajalo u važećem sistemu studija“, kazao je Pavićević. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније