Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

01. 07. 2016. 23:27 >> 23:08

HRA

Podržavaju izmjene Zakona o medijima

Usvajanja Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima značajno bi unaprijedilo primjenu evropskih standarda u zaštiti ljudskih prava na slobodu izražavanja i privatnost, ocjenjeno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Oni su pozdravili odluku poslanika Rifata Rastodera, Dritana Abazovića i Zorana Miljanića da upute Skupštini Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima koji, pored ostalih, sadrži i predloge HRA za usklađivanje Zakona o medijima sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Iz HRA su podsjetili, da je neke od predloga ta organizacija objavila još 2010. godine, a u cjelini prije godinu, u julu 2015. i dostavila ih i Vladi, poslanicima i medijima. 

“Kvalitetna rasprava o ovim predlozima u Skupštini i, nadamo se, njihovo usvajanje, moglo bi biti od velikog značaja za napredak Crne Gore u primjeni evropskih standarda ljudskih prava na slobodu izražavanja i privatnost”, kaže se u saopštenju HRA.

Oni su pojasnili da Predlog obuhvata odredbe za koje se zalažu, a kojima se uvodi standard dužne profesionalne pažnje novinara i propisuje osnov za isključenje odgovornosti za štetu, precizira zaštita privatnosti u medijima, pravo na ispravku i odgovor, i propisuju prava novinara i urednika na etično postupanje i zaštitu od nametanja stavova urednika i osnivača.

HRA je, kako su rekli, u novembru 2010. godine predstavila prvi Predlog izmjena i dopuna Zakona o medijima kao doprinos zalaganju da se standardi iz prakse Evropskog suda za ljudska prava pretoče u zakonske odredbe i tako unaprijedi praksa njihove primjene u Crnoj Gori. 

“Taj Predlog je 2015. inovirala i dopunila radna grupa HRA u sastavu poslanice Azra Jasavić i Draginja Vuksanović, novinar Dragoljub Duško Vuković, predsjednik Komisije Savjeta RTCG za razmatranje predstavki i prigovora slušalaca i gledalaca, Goran Đurović, zamjenica direktora Agencije za elektronske medije Jadranka Vojvodić, i izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević”, dodaju iz HRA.

Ta organizacija je, kako su naveli, rješenja koja su uključena u Predlog zakona, koji se sada našao u Skupštini, predstavila na javnom skupu u julu prošle godine. 

"U raspravi su učestvovali i ministar pravde, Zoran Pažin i ministar kulture, Pavle Goranović, kojima su predlozi unaprijed dostavljeni", rekli su iz HRA.

Prema njihovim riječima, skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu u decembru 2015. godine jednoglasno je odlučio da prihvati inicijativu HRA i organizuje konsultativno saslušanje – raspravu – o potrebi izmjena i dopuna Zakona o medijima. 

"Ta rasprava do danas nije održana, uprkos urgencijama koje je HRA upućivala nadležnom Odboru", naveli su iz HRA.

Oni su kazali da će zahvaljujući poslanicima Rastoderu, Abazoviću i Miljaniću, Skupština sada raspravljati i odlučivati o predloženim odredbama koje su utemeljene u praksi Evropskog suda za ljudska prava i koje iste ili slične već postoje u zakonima Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova. 

"Medijski zakoni u svim pomenutim državama su novijeg datuma od Zakona o medijima Crne Gore koji je donijet prije 14 godina", podsjetili su iz HRA.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније