Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 05. 2013. 11:40   >>  11:58

PODRŠKA MINISTRU

GA: Otkaz policajcima koji su se ogriješili

Građanska alijansa pozdravlja odluku ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da se svi policijski službenici, pravosnažno osuđeni za kršenje ljudskih prava, otpuste iz policije, a osumnjičeni i oni protiv kojih su pokrenuti krivični postupci udalje do okončanja postupaka, saopšteno je iz Građanske alijanse.

Iz te NVO podsjećaju da je to bila i njihova preporuka koju su dali na osnovu rezultata monitoringa stanja ljudskih prava, koji sprovode niz godina.

Utvrdili su, kako navode, da u policiji radi određeni broj policijskih službenika koji su pravosnažno osuđeni za krivična djela ili se protiv njih vode krivični postupci zbog sumnje da su kršili ljudska prava.

„GA je registrovala navode o zloupotrebi službenih ovlašćenja na način da su pojedini službenici nakon što su optuživani za kršenje ljudskih prava vršili pritisak na žrtve i uticali na kolege kako bi prikrili ili ublažili odgovornost za počinjena djela“.

Iz GA navode da „sankcionisanje posebno treba usmjeriti i na službenike koji nijesu zaštitili građane dok su ih njihove kolege zlostavljali već su djelovali da zaštite kolege davajući smišljene iskaze, što imamo konstatovano i u pravosnažnim presudama“.

Podsjećaju da su  više puta i javno pozivali nadležne u policiji da saopšte broj službenika koji su pravosnažno osuđivani za krivična djela i da problem viška službenika riješe upravo otpuštanjem ovih službenika, ali na žalost do sada je izostala adekvatna reakcija.

Na kraju, smatramo i da je ovo rezultat stavljanja policije pod kontrolu MUP-a, što GA pozdravlja i zahtijeva nastavak profesionalizacije i sada tražimo da uslijedi beskompromisan nastavak reformi i neselektivno udaljavanje svih službenika koji su kršili ljudska prava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније