Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 05. 2013. 14:50   >>  14:50

GAZIANTEP-POBRATIM

Cetinje: Širenje saradnje sa Turskom

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Gaziantepa, jednog od vodećih industrijskih centara Turske, dr Asim Gizelbej, potpisali su danas Sporazum o bratimljenju dva grada.

Sporazumom je predviđena saradnja dva grada u oblasti kulture, ekologije, zdravstva, poljoprivrede, turizma, sporta. Dominatno je, ipak, opredjeljenje za poglednu saradnju.

Gradonačelnik Gaziantepa kazao je kako je u proteklom periodu upoznao nosioce tamošnjeg industrijskog sektora sa investicionim potencijalima Cetinja, te da već postoji interesovanje dijela turskih privrednika za ulaganje u crnogorsku Prijestonicu. Zato je pozvao delegaciju naše Prijestonice i predstavnike privrede da posjete Gaziantep.

Gradonačelnik crnogorske prijestonice podsjetio je kako saradnja dva grada datira iz 2011. godine.

„Kada smo prije dvije godine ostvarili prve kontakte, a potom, u Republici Turskoj, potpisali i inicijalni dokument – Sporazum o prijateljstvu i saradnji, već tada je bilo jasno da će naše partnerstvo biti produbljeno i intenzivirano. I zato, drago mi je što smo danas, prilikom uzvratne posjete delegacije Grada Gaziantepa Cetinju, potpisali novi dokument, koji nam garantuje stvaranje formalnih pretpostavki za snažnije i konkretnije partnerstvo“, istakao je Bogdanović.

Najavio je da će delegacija Prijestonice, sa članovima Privredne komore Crne Gore, uskoro posjetiti Gaziantep, u cilju privlačenja tamošnjih investitora.

„S obzirom da je naš partnerski grad poznat kao jedan od vodećih industrijskih centara u Republici Turskoj, a da je Cetinje, zahvaljujući preduzetim mjerama, već danas prepoznato kao plodno tlo za nove investicije, očekujemo posebno plodonosnu saradnju u sferi privrede“, zaključio je on.

Gizelbej je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Cetinju, dodajući kako Gaziantep i Cetinje dijele mnogo zajedničkih momenata – počev od značaja u prošlosti svojih zemalja, preko bogatog kulturnog nasljeđa, sve do zajedničke vizije gradskih uprava.

„Uvjeren sam da ćemo u Prijestonici Cetinje imati izuzetnog partnera, a u to me dodatno uvjerava dosadašnja saradnja sa gradonačelnikom Bogdanovićem. Vjerujem da ćemo zajedno moći da uradimo puno, počev od segmenata koji se odnose na razvoj privredne saradnje, preko oblasti kulture i sporta. Drago mi je što danas mogu saopštiti i to da je predsjednik Fudbalskog kluba „Gaziantep“ uputio poziv Fudbalskom klubu „Lovćen“ da u februaru naredne godine, tokom zimskih priprema, budu njihovi gosti“, kazao je on.

Kako je dodao gradonačelnik Gizelbej, buduća kandidatura Cetinja za upis na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO, takođe je još jedna u nizu karika koje spajaju dva grada – s obzirom da se Gaziantep već nalazi na njoj.

Delegaciju Gaziantepa, tokom boravka na Cetinju, primio je i predsjednik države Filip Vujanović.

Grad Gaziantep smješten je na jugoistoku Turske, u regiji Jugoistočna Anadolija. Sa 1.5 miliona stanovnika, Gaziantep je šesti najveći grad u Republici Turskoj i industrijski, privredni i trgovački centar istoka te države. Pogoni u Gaziantepu čine pet odsto ukupne industrije u Turskoj. Uz to, Gaziantep  je jedan od najstarijih aktivno naseljenih gradova na planeti i datira iz razdoblja prije nove ere.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније