Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

05. 07. 2016. 14:31 >> 14:13
2

RADOVIĆ I ŠAHMAN

Potpisivanje Deklaracije korak ka miru regiona

Potpisivanjem Deklaracije o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih napravljen je korak ka izgradnji stabilnosti i dugoročnog mira u našem regionu, ocijenili su predsjednici foruma mladih Pozitivne Crne Gore i Bošnjačke stranke (BS), Jovan Radović i Sead Šahman.

Deklaraciju su juče potpisali premijeri zemalja Zapadnog Balkana u Jelisejskoj palate, u Parizu. 

“Politička podrška je važan preduslov u formalizovanju ovakve inicijative, stoga na Deklaraciju o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih naša zemlja, koja je potpisnica, može biti ponosna. Mi kao društvo osjećamo potrebu da vlade naše zemlje i regiona izraze političku volju za unapređenje saradnje mladih ljudi, jer mi smo nosioci ključnih ideja važnih za budućnost, pa i Kancelarija mora biti održivi mehanizam saradnje”, kazao je Radović.

On je istakao da Regionalna Kancelarija za mlade Zapadnog Balkana neće samo olakšati saradnju mladih, nego i ostaviti otvorenu mogućnost upoznavanja drugih kultura, sa otvaranjem perspektive za odgovorno građenje zajedničke budućnosti.

“Bez zajedničkog delovanja svih aktera, državnih i nevladinih, kao i samih mladih, nema trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.Pomirenje i suočavanje sa prošlošću, participacija i aktivizam mladih, interkulturalna razmena i učenje biće osnovni ciljevi i nadležnosti regionalne Kancelarije za mlade Zapadnog Balkana. Vjerujem da je želja svih nas mladih da doprinesemo trajnom očuvanju mira i njegovanju evropskih vrijednosti u našim društvima, a uzajamno povjerenje i razumijevanje je osnova vizije miroljubivog i prosperitetnijeg regiona”, zaključio je Radović.

Šahman je dodao da je potpisivanje Deklaracije pozitivan korak za region.

Nakon Konferencije o Zapadnom Balkanu, održane u Berlinu 28. avgusta 2014. godine, donijet je zaključak da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo voljno da stave akcenat na povećanje međusobne saradnje i to prvenstveno kroz osnivanje regionalne kancelarije za mlade. Nakon toga je u 2015. godini uslijedila  Deklaracija o unaprijeđenju regionalne saradnje mladih koja je potpisana u Beču.

“Danas imamo potvrdu i zvaničan potpis predstavnika izvršne vlasti svih šest zemalja Zapadnog Balkana da mladima regiona žele svijetliju budućnost. Bezrezervno podržavam incijative i aktivnosti koje imaju za cilj graditi mostove među  državama na Zapadnom Balkanu, a zaista vjerujem da smo mi, mladi ljudi, najbolji i najvredniji nosioci naprednih ideja, možemo više i bolje od drugih zbližiti  i uvezati različitosti kojima je nedavna prošlost bila opterećena“, saopštio je Šahman.

Forum mladih BS, kako je dodao njihov predsjednik, u potpunosti pruža podršku tom projektu koji ima za cilj umrežavanje i uspostavljanje kvalitetnijeg sistema vrijednosti, a „koji je u današnjem vremenu veoma potreban“.

„Cijenimo da svako involviranje mladih ljudi u regionalne tokove predstavlja ogroman potencijal za uspostavljanje budućih temelja koji su važni za proces istinske saradnje i stvaranje boljih uslova za njihovu mobilnost“, zaključio je Šahman.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније