Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

08. 07. 2016. 15:47   >>  15:33

NIKŠIĆ

Otvaranje Tehnopolisa 18. septembra

Inovaciono-preduzetnički centar, Tehnopolis, namijenjen mikro, malim i srednjim kompanijama, trebalo bi da bude otvoren 18. septembra, saopštio je pomoćnik ministra nauke, Darko Petrušić.

On je danas, tokom posjete senior savjetnika u Generalnom Direktoratu za istraživanje i inovacije Evropske komisije (EK), Tanie Fridrihs (Friedrichs), Tehnopolisu, kazao da je taj inovaciono-preduzetnički centar praktično završen.

„Opremanje će biti završeno negdje početkom avgusta, dobićemo uskoro i upotrebnu dozvolu, tako da se svi planovi da se centar svečano otvori 18. septembra ostvaruju“, rekao je Petrušić.

On je saopštio da je posebno zadovoljan, jer je završen javni poziv za kompanije koje žele da budu u Tehnopolisu, na koji su pristigle 23 aplikacije.

„Taj proces je u toku i očekujemo u roku od mjesec da bude završen i da odlučimo koje će kompanije doći u Tehnopolis“, naveo je Petrušić.

On je dodao da će jedan poseban dio biti posvećen novokreiranim kompanijama.

„Imaćemo i posebnu kreditnu liniju i podršku od Investiciono razvojnog fonda (IRF) za stanare Tehnopolisa. Veoma smo zadovoljni razvojem“, ocijenio je Petrušić.

Direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, saopštio je da su izuzetno zadovoljni brojem pristiglih aplikacija.

„Imamo i dvije međunarodne organizacije s kojima se pregovora. Sada je faza evaluacije projekata, gdje tehnička komisija prvo pregleda ispravnost aplikacija. Nakon evolucione faze ćemo napraviti rang listu koja će biti objavljena do kraja mjeseca“, objasnio je Bataković.

On je kazao da još ne može da saopšti da li će sve aplikacije biti prihvaćene.

„Mislim da neće svaka aplikacija biti zadovoljavajuća u smislu kvaliteta ideje kako bi odmah postali članovi Tehnopolisa, nego će ući u neku od narednih faza. Dobiće na primjer konsultante koji će im pomoći da dodatno razviju ideju, pa tek onda da dobiju podršku Tehnopolisa“, rekao je Bataković.

On je ocijenio da se s tako dobrim interesovanjem opravdava visina kriterijuma koji su postavljeni.

Bataković je precizirao da se oko 40 odsto aplikacija odnosi na informaciono tehnološki sektor, oko 20 odsto na biotehnološki, odnosno poljoprivredu i ruralni razvoj, dok su ostale ponude iz različitih oblasti.

„Nakon objavljivanja spiska slijedi faza pregovora i konačno svečano potpisivanje ugovora i useljavanje tih prvih stanara u Tehnopolis. U objektu inače ima mjesta za oko 25 kompanija“, saopštio je Bataković.

On je objasnio da će možda neki aplikanti „izgurati proces do kraja“, dok će biti i onih koji će izaći i shvatiti da to što su prijavili ne mogu da ostvare, pa će promijenti ideju ili osloboditi mjesto za nekog drugog.

„Ono što nas raduje i što ovom projektu daje dimenziju kakvu je on ustvari imao u samoj zamisli jeste da on pokriva čitavu Crnu Goru i regionalno djeluje. Nijesu prisutne samo kompanije iz Nikšića, nego imamo i iz Bijelog Polja, Kotora, Podgorice, jednu iz Bosne i Hercegovine (BiH) i dvije međunarodne organizacije, koje će nam biti od koristi da dobijemo od njih nedostajuća znanja i kontakte i mogućnost pristupa fondovima kojima one raspolažu“, objasnio je Bataković.

Fridrihs je saopštila da prati razvoj Crne Gore u oblasti nauke i istraživanja i pokriva čitav Balkan.

Kada je u pitanju Tehnopolis, ona je navela da je cilj posjete tom centru evaluacija onoga šta je urađeno.

„Impresionirani smo onim što smo vidjeli. Ovaj objekat koji će spojiti nauku i biznis i inovacije i nauku, je nešto što je potpuno na fonu onoga što Evropska unija (EU) propagira. To pokazuje da je Crna Gora nauku i istražiovanje stavila na listu svojih prioriteta“, smatra Fridrihs.

Ona očekuje da će aplikacije koje su stigle iznjedriti dobre timove i dobre stanare Tehnopolisa koji će Crnoj Gori pomoći da postane kompetitivna na regionalnoj i međunarodnoj sceni.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније